POSLOVNI REČNIK: U čemu je razlika između rasta i skaliranja biznisa
Foto: Tim Edukacija

Preduzetništvo

POSLOVNI REČNIK: U čemu je razlika između rasta i skaliranja biznisa

Edukacija -

Oni koji su pokrenuli svoj biznis obično žele da prošire bazu klijenata ili izađu na međunarodno tržište. Kada je u pitanju širenje poslovanja, postoje dve opcije: rast ili skaliranje. Ovi termini se često mešaju, a u nastavku ćete saznati u čemu je razlika.

Rast se odnosi na proces povećanja profita kompanije kao rezultat ulaganja u ljudske resurse i tehnologiju. Ovaj proces je linearan: prvo investirate, a zatim dobijate veći profit. Svaki put kada želite da povećate svoj profit, potrebno je da investirate.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

Rast nije isto što i skalabilnost. Rast se odnosi na aspiracije ili krajnje rezultate. Skalabilnost je sposobnost koja se ne mora nužno ostvariti.

Skaliranje je, s druge strane, zasnovano na skalabilnosti. U pitanju su one situacije u kojima kompanija povećava svoj prihod bez mnogo ulaganja. Po pravilu se fokusira na automatizaciju procesa kako bi se doprlo do šire publike. Stoga je skaliranje jeftinije i dugotrajnije od rasta i omogućava brzo povećanje prihoda.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

Istina je da skalabilnost može dramatično da utiče na sposobnost kompanije da izdrži periode rapidnog rasta. O skalabilnosti treba misliti kao o preduslovu za rast. Iako je dobar, rapidan rast nije održiv, jer dolazi sa cenom. Kada je kompanija u modalitetu rasta, ona se ne obazire na druge strateške ciljeve, jer mora da opslužuje klijente. U tim periodima zaposleni često preuzimaju druga zaduženja ne bi li se izborili sa zahtevima.

Gde se vidi rast a gde skalabilnost

Rast se najčešće razumeva kroz dimenzije prodaje i marketinga. Skalabilnost se, s druge strane, oslikava u tehničkoj infrastrukturi rešenja koje se prodaje.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

Ako želite da lansirate kompaniju, kreirate njenu skalabilnost i obezbedite rast, to ćete najlakše postići sa onlajn biznisom. Danas za bavljenje preduzetništvom ne postoje preduslovi u smislu velikih budžeta, kancelarija i osoblja. S dovoljno dobrom idejom, prepoznatom prilikom i razrađenim planom, dovoljno je kreirati web stranicu i pokrenuti onlajn prodaju. Zato upišite obuku za razvoj e-businessa i napravite prvi korak ka ličnom i poslovnom rastu.

Tim Edukacija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track