ALATI ZA GRAFIČKI DIZAJN: Ova 4 alata svaki dizajner mora imati pri ruci
Foto: Tim Edukacija

Koriste ih najbolji dizajneri

ALATI ZA GRAFIČKI DIZAJN: Ova 4 alata svaki dizajner mora imati pri ruci

Edukacija -

Bilo da ste iskusan profesionalac ili tek počinjete da radite, razumevanje različitih alata i softvera koji su vam dostupni ključno je za uspeh u industriji grafičkog dizajna.

U nastavku teksta čitaćete o različitim alatima i softverima koje obično koriste grafički dizajneri. Od industrijskih standarda do novijih, nadolazećih opcija, istražićemo karakteristike i mogućnosti ovih alata i kako vam oni mogu pomoći da kreirate profesionalna, veoma kvalitetna rešenja.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

Photoshop

Adobe Photoshop je široko rasprostranjen i moćan alat u industriji grafičkog dizajna. U pitanju je softver za kreiranje i uređivanje slika koji dizajnerima omogućava da manipulišu vizuelnim rešenjima za različite medije. Photoshop ima širok spektar funkcija kao što su slojevi (takozvani lejeri), maske i filteri, koji profesionalcima olakšavaju prilagođavanje slika.

Sa ovim robusnim skupom alata, dizajneri mogu da stvaraju, uređuju i retuširaju fotografije, kreiraju vektorsku grafiku i dizajniraju vizuelna rešenja za štampane i digitalne projekte. Photoshop se takođe široko koristi za kreiranje digitalne umetnosti i ilustracija, jer dizajnerima daje mogućnosti eksperimentisanja sa različitim stilovima i tehnikama.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

Sketch

Sketch je dizajnerski alat zasnovan na vektorima koji postaje sve popularniji među grafičkim dizajnerima. Reč je o moćnom softveru koji je razvijen za pravljenje korisničkih interfejsa, web i mobilnog dizajna.

Sketch omogućava profesionalcima da sa lakoćom kreiraju radne okvire (wireframe), makete i prototipove. Ima interfejs prilagođen korisniku, što dizajnerima olakšava da kreiraju i uređuju vektorsku grafiku, kao i da rade sa simbolima i stilovima. Ovaj alat takođe pruža niz dodataka i integracija.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

Adobe Illustrator

Adobe Illustrator je softver za dizajn koji grafički dizajneri naširoko koriste za kreiranje logotipa, ilustracija i grafika za štampane i digitalne medije. Poznat je po svojoj preciznosti, fleksibilnosti i skalabilnosti. Primera radi, Illustrator omogućava dizajnerima da kreiraju vektorsku grafiku koja je nezavisna od rezolucije, što znači da je mogu povećati ili smanjiti bez gubitka kvaliteta. Moćne opcije kao što su alatke za olovku, oblikovanje i živo bojenje omogućavaju dizajnerima da kreiraju složene oblike, ilustracije i da ih lako uređuju.

Illustrator takođe omogućava dizajnerima da rade sa više uređaja, što olakšava dizajn za različite medije. Pored toga, ima niz efekata, filtera i unapred postavljenih podešavanja koji se mogu primeniti na grafiku za kreiranje jedinstvenih i profesionalnih rešenja. Adobe Illustrator je obavezan alat za svakog grafičkog dizajnera.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

InDesign

Adobe InDesign je profesionalni softver za raspored stranica koji grafički dizajneri koriste za kreiranje publikacija kao što su brošure, časopisi i knjige. Korisnici ga vole jer je precizan i pruža visok nivo kontrole koji omogućava kvalitetan finalni proizvod. InDesign ima širok spektar funkcija kao što su definisanje glavnih stranica, stilova pasusa i znakova, kao i mogućnost rada sa dugim dokumentima.

Sve te karakteristike ga čine savršenim za kreiranje složenih rešenja sa doslednim dizajnom, što ga dodatno čini efikasnim alatom za kreiranje publikacija. InDesign takođe omogućava dizajnerima da rade sa drugim Adobe softverima kao što su Photoshop i Illustrator, što olakšava ugradnju slika i grafika. Takođe ima mogućnost kreiranja interaktivnih PDF-ova, e-knjiga i digitalnih izdanja.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

Naučite kako da postanete profesionalac u oblasti dizajna

Jednogodišnji edukativni program grafičkog dizajna nudi sveobuhvatno razumevanje posla, praktično iskustvo i mentorstvo iskusnih profesionalaca. Svi navedeni aspekti su neophodni za izgradnju jake osnove za uspešnu karijeru u grafičkom dizajnu. Kratki kursevi, s druge strane, pružaju samo površinsko razumevanje i možda neće biti dovoljni da se u potpunosti pripremite za karijeru u grafičkom dizajnu. Zato donesite pravu odluku i posvetite 12 meseci svom usavršavanju.

Upišite obuku za grafički dizajn i donesite odluku koja će vašu karijeru odvesti na viši nivo.

Tim Edukacija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track