VIŠEPLATFORMSKI RAZVOJ APLIKACIJA: Ovo su 4 najbolja alata za razvoj aplikacija koje funkcionišu na svim platformama
Foto: Tim Edukacija

Kreiranje aplikacija

VIŠEPLATFORMSKI RAZVOJ APLIKACIJA: Ovo su 4 najbolja alata za razvoj aplikacija koje funkcionišu na svim platformama

Edukacija -

Brojna preduzeća danas nastoje da kreiraju aplikacije koje mogu da funkcionišu na više platformi. Tu na scenu stupaju alati za višeplatformski razvoj mobilnih softvera.

Ovi alati omogućavaju programerima da kod napišu jednom, a zatim ga primene na više platformi, kao što su, primera radi, iOS i Android. Primena višeplatformskog programiranja može uštedeti mnogo vremena i resursa u poređenju sa razvojem zasebnih aplikacija za svaku platformu.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

Ovaj članak će istražiti neke od najpopularnijih alata za razvoj mobilnih softvera na više platformi i razmotriti prednosti i nedostatke svakog od njih.

Titanium

Reč je o alatu za razvoj aplikacija za mobilne uređaje koji omogućava programerima da napišu kod jednom i da ga primene na različite platforme, uključujući iOS, Android i Windows. Titanium koristi JavaScript za razvoj logike aplikacije, koji se zatim prevodi u izvorni kod za svaku platformu. Ovo omogućava programerima da iskoriste izvorne karakteristike svake platforme dok i dalje koriste jednu bazu koda.

Titanium nudi širok spektar unapred izgrađenih modula koji se mogu koristiti za dodavanje funkcionalnosti aplikaciji, kao što su push obaveštenja ili integracija kanala društvenih mreža.

Pored toga, postoji velika i aktivna zajednica programera koji koriste Titanium, što znači da postoji mnoštvo resursa i podrške za one koji su novi na platformi. Sve u svemu, reč je o moćnom i fleksibilnom alatu koji može pomoći programerima da uštede kako vreme, tako i druge resurse.

Cocos2d

Cocos2d je popularan otvoreni radni okvir (open source framework) za pravljenje 2D igara i interaktivnih aplikacija za mobilne i desktop uređaje. Kao i Titanium, i ovaj alat podržava razvoj na više platformi koji omogućava programerima da kreiraju igre i aplikacije koje mogu da rade na različitim sistemima, kao što su iOS, Android ili Windows.

Pruža sveobuhvatan skup alata i biblioteka koje olakšavaju kreiranje finalnog proizvoda, uključujući zakone fizike, animacije i još mnogo toga.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

Alat je napisan u C++ i takođe podržava Lua i JavaScript, što olakšava integraciju u postojeće projekte. Pored toga, Cocos2D takođe ima veliku zajednicu programera koji pružaju podršku i dele znanja i izvore informacija.

Unity 3d

Unity se široko koristi za kreiranje 2D, 3D, AR i VR igara, interaktivnih simulacija, pa čak i aplikacija koje nisu igre.

Ovaj moćan alat nudi širok spektar funkcija i alata, kao što su vizuelni redaktor (editor), mehanizam za fizičke proračune i integrisanu podršku za 2D i 3D grafiku. Unity takođe podržava niz programskih jezika, uključujući C# i UnityScript, a takođe ima veliku i aktivnu zajednicu, koja nudi širok spektar tutorijala, kao i izbora dodatnih sredstava i dodataka.

Što je najvažnije, sam alat je jednostavan za korišćenje, ima odlične performanse i pruža veliku fleksibilnost za kreiranje različitih tipova projekata.

PhoneGap

PhoneGap je radni okvir (framework) za razvoj mobilnih aplikacija koji omogućava programerima da kreiraju aplikacije na više platformi koristeći web tehnologije kao što su HTML, CSS i JavaScript. Sistem koristi pristup „napiši jednom, pokreni bilo gde“, što znači da programeri mogu samo jednom napisati svoj kod i primeniti ga na bilo kojoj platformi.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

PhoneGap takođe omogućava programerima da pristupe izvornim funkcijama uređaja kao što su kamera i GPS, preko različitih JavaScript API-ja. Pored toga, baziran je na metodi kreiranja aplikacija na cloudu, koja omogućava programerima da lako kreiraju i testiraju mobilne softvere na više platformi. PhoneGap je odličan alat za programere koji žele brzo kreirati aplikacije koje se primenjuju svuda, bez potrebe da uče programske jezike specifične za različite sisteme.

Naučite kako da postanete dobar programer za mobilne uređaje

Mobile development je atraktivan karijerni izbor, imajući u vidu da koristimo mobilne uređaje za većinu zadataka koje obavljamo tokom dana. Međutim, za uspešnu karijeru u tom polju potrebno je znanje i iskustvo koje se ne može steći na kratkim kursevima. Upisivanje edukativnog programa od najmanje godinu dana pružiće vam potrebne veštine i praktično iskustvo da biste se izdvojili od konkurencije. Investiranje u dugoročnu edukaciju će se isplatiti kroz bolje prilike za posao i veće plate u budućnosti.

Zato upišite obuku za razvoj mobilnih aplikacija i napravite korak koji može da vam promeni karijeru.

Tim Edukacija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track