ŠTA SU NAJTRAŽENIJE PROFESIJE U SRBIJI? Saznajte za koje profesionalce se firme otimaju
Foto: Tim Edukacija

Sektori koji cvetaju

ŠTA SU NAJTRAŽENIJE PROFESIJE U SRBIJI? Saznajte za koje profesionalce se firme otimaju

Edukacija -

Ako razmišljate da steknete kvalifikacije za poslove u sektorima koji rastu, u nastavku teksta pronađite presek stanja i predviđanja za budućnost tržišta rada u Srbiji.

Informacione tehnologije i dalje na vrhu svih lista

Sudeći po poslednjim izveštajima, najtraženiji profesionalci u Srbiji dolaze iz domena tehnologije i inženjerstva. Kako izveštava Privredna komora, informacione tehnologije su i dalje najbrže rastući sektor srpske ekonomije. Velika tražnja vlada za developerima i drugim IT profesionalcima.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

Sudeći po istraživanju jedne od lokalnih agencija za regrutaciju, najtraženiji su pojedinci s ekspertizom u jezicima Java, Python i C++. Takođe su tražene veštine cloud programiranja i analize podataka.

Inženjeri ne moraju da brinu

U sektoru inženjerstva, kako objavljuje ministarstvo ekonomije, tražnja je najveća za mašinskim i elektroinženjerima. Tražnja je najveća u industrijama automobila, energetike i građevinarstva.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

Oni koji imaju veštine u nišama kao što su automatizacija, obnovljivi izvori energije i projektni menadžment i dalje su na vrhu lista.

Sektor finansija u porastu

Ekonomski rast je kreirao poslove u sektoru finansija. Popularni poslovi su u oblastima poput investicija, upravljanja rizikom i računovodstva.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

Profesionalci u domenu finansijskih analiza, budžetiranja i predviđanja takođe su na ceni. Potreba za ekspertima koji mogu podržati ne samo biznise, već i pojedince, takođe raste. Oporezivanje, osiguranje i upravljanje imetkom samo su neke od podoblasti u ovoj sferi.

Šanse u sektoru zdravstva

U sektoru zdravstva, izveštaj nadležnog ministarstva ukazuje na to da postoji potreba za lekarima i medicinskim sestrama. Farmaceutska, industrija medicinskih aparata i biotehnologije takođe su u porastu.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

Zaključak je da su najtraženiji profesionalci koji prate pomak ka tenološki naprednoj budućnosti. Ako želite da sebi obezbedite stabilan posao i rast u narednim godinama, ne prepuštajte izbor karijere slučaju.

Jednogodišnji obrazovni programi za najperspektivnija IT zanimanja su najbolji način da kroz praksu steknete iskustvo i obezbedite sertifikat koji će svedočiti o vašoj ekspertizi. Umesto što biste vreme trošili na kratke kurseve, treba da odvojite 12 meseci i osigurate posao u narednoj deceniji.

Tim Edukacija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track