KIBERNETIČKA BEZBEDNOST: Evo šta su najčešće pretnje kojima smo izloženi
Foto: Tim Edukacija

Bezbednost na internetu

KIBERNETIČKA BEZBEDNOST: Evo šta su najčešće pretnje kojima smo izloženi

Edukacija -

Sajber bezbednost je kritično pitanje u današnjem digitalnom dobu, kada potreba da zaštitimo sebe i naše osetljive informacije od informatičkih pretnji nikada nije bila urgentnija.

Ovo polje je višestruko i zahteva sveobuhvatan pristup za efikasnu borbu protiv različitih pretnji, uključujući primenu bezbednosnih mera, planiranje reagovanja na incidente, podizanje svesti i usklađenost sa regulatornim standardima.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

Pre nego što objasnimo ko je zadužen za bezbednost vaših podataka, u nastavku teksta ćemo istražiti različite kibernetičke pretnje poput hakovanja, zlonamernih softvera i socijalnog inženjeringa i razmotriti uticaj ucenjivačkog softvera na preduzeća.

Šta su najčešće kibernetičke pretnje

Jedan od najvećih problema u sajber bezbednosti jeste porast broja hakerskih pretnji. Hakovanje je neovlašćeni pristup ili manipulacija računarskim sistemom ili mrežom.

Hakeri koriste različite tehnike da bi dobili pristup osetljivim informacijama, i tako nastaju prevare za krađu identiteta, zlonamerni softver (malware) i socijalni inženjering.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

Mrežna krađa identiteta (phishing) se bazira na lažnim mejlovima ili sajtovima koji pojedince navode da otkriju lične podatke, kao što su šifre ili brojevi kreditnih kartica.

Zlonamerni softver (malware), sa druge strane, jeste softver dizajniran da ošteti ili iskoristi računarske sisteme, često krađom osetljivih informacija ili ometanjem operacija.

Socijalni inženjering je manipulacija pojedincima da odaju osetljive informacije ili da izvrše radnje koje ugrožavaju bezbednost.

Ucenjivački softver (ransomware) predstavlja još jednu veliku pretnju u kibernetičkoj bezbednosti. Reč je o vrsti malwarea koji šifruje datoteke žrtve i zahteva plaćanje u zamenu za ključ za dešifrovanje. Napadi tog tipa mogu prouzrokovati značajan finansijski gubitak i poremećaj u radu, kao i štetu reputaciji organizacije. Poseban je problem što je u poslednje vreme broj incidenata u vezi s ucenjivačkim softverom u porastu, što dovodi do pitanja odgovornosti za bezbednost podataka.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

Ko su ljudi odgovorni za sajber bezbednost

U okviru organizacije, odgovornost za obezbeđenje sistema od informatičkih napada uglavnom pada na odeljenje za sajber bezbednost ili IT.

Oni su odgovorni za projektovanje, implementaciju i održavanje bezbednosnih sistema i protokola, ažuriranje softvera i operativnih sistema i izvođenje redovnih rezervnih kopija.

Pravno odeljenje je odgovorno za obezbeđivanje usklađenosti sa svim relevantnim propisima i standardima.

Rukovodioci i menadžment su odgovorni za postavljanje ukupne strategije, raspodelu resursa i podizanje svesti o važnosti sajber bezbednosti.

Međutim, svi zaposleni imaju ulogu u održavanju bezbednosti tako što su edukovani o najboljim praksama i prijavljivanjem sumnjivih aktivnosti. To je zajednička odgovornost, gde je jasna komunikacija i saradnja između svih odeljenja ključna za održavanje snažnog i efikasnog stava kibernetičke bezbednosti.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

Kako postati ekspert za sigurnost kog svako želi da zaposli

Karijera u mrežnoj administraciji u oblasti sajber bezbednosti je izazovan put koji zahteva kombinaciju tehničkih veština i znanja o najboljim praksama u toj oblasti. Međutim, jedno je sigurno: u pitanju je posao na kom vam nikada neće biti dosadno.

Jednogodišnji obrazovni program može vam pružiti osnovu koja vam je potrebna da započnete ispunjenu karijeru u ovoj oblasti, opremljeni svim neophodnim veštima. Zato ne trošite vreme na kratkim kursevima.

Upišite obuku za mrežnu administraciju i napravite korak ka karijeri kakvu ste oduvek želeli.

Tim Edukacija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track