OPTIMIZACIJA MEDIJSKIH SADRŽAJA ZA WEB SAJT: Evo kako da uz 5 trikova povećate broj poseta pametnom optimizacijom sadržaja
Foto: Tim Edukacija

Unapredite web sajt kao pravi web dizajner

OPTIMIZACIJA MEDIJSKIH SADRŽAJA ZA WEB SAJT: Evo kako da uz 5 trikova povećate broj poseta pametnom optimizacijom sadržaja

Edukacija -

U današnjem digitalnom svetu imati web sajt više nije luksuz, već osnovna potreba, a optimizacija medija igra ključnu ulogu u stvaranju efektivnog sajta. Ovaj proces uključuje optimizaciju slika, video-zapisa i drugog multimedijalnog sadržaja za bolje performanse i poboljšano korisničko iskustvo.

Bez obzira na to da li želite poboljšati brzinu web sajta, povećati atraktivnost ili optimizaciju za pretraživače (SEO), u nastavku teksta ćete pronaći važne savete koji će vam pomoći u tome.

Držite se ispravnih veličina

Uvek ćete želeti da postavite sliku najboljeg kvaliteta koju imate na raspolaganju. Za početak, to znači pronalaženje sadržaja koji izgledaju sjajno i koji će se brzo učitati.

Uopšteno govoreći, da bi se obezbedilo efikasno učitavanje, vaša datoteka ne bi trebalo da bude veća od 25 MB (ili 15 MB kada je u pitanju format gif). Pored toga, da biste sačuvali kvalitet vizuelnog prikaza, potrebno je da ipak počnete sa nekompresovanom datotekom. Ovo se odnosi na datoteku koja uključuje sve originalne podatke slike i nije smanjena u bajtovima.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

Koristite format JPG umesto PNG-a

JPG slike ponekad mogu biti i do 10 puta manje od PNG slika. Zbog manje veličine, obično ćete želeti da se odlučite upravo za njih.

Kada odlučujete da li ćete upotrebiti JPG ili PNG na svom web sajtu, imajte na umu da se ova dva formata menjaju na različite načine. Format JPG pri smanjenju veličine koristi algoritme da rekonstruiše približnost originalnim podacima. To se zove kompresija sa gubicima, što znači da su neki od originalnih podataka trajno uklonjeni, odnosno izgubljeni.

Kada se veličina slika u formatu PNG promeni, format koristi algoritam kompresije koji omogućava da se originalni podaci savršeno rekonstruišu, što je takođe poznato i kao kompresija bez gubitaka.

Dakle, kada želite da zadržite kvalitet svojih slika, možete se odlučiti za PNG. Kompromis ovde znači rad sa većim datotekama koje potencijalno mogu naštetiti performansama vašeg sajta.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

Prilagodite fabrička podešavanja

Kada dodajete slike na svoj sajt, može se desiti da platforma sa kojom radite ima svoje podrazumevane vrednosti kompresije slika. Nakon što učitate svoju JPEG ili PNG datoteku, može se desiti da softver automatski smanji njenu kompresiju na podrazumevani kvalitet od 90%. Ne zaboravite da možete prilagoditi ovo podrazumevano podešavanje kako biste bili sigurni da vaše slike izgledaju oštro i da se brzo učitavaju.

Ne brinite ako se fotografije nešto sporije učitavaju

Dok se krećete kroz svoj sajt, možda ćete primetiti da su slike mutne mikrosekundu pre potpunog učitavanja. Fenomen koji je poznat kao sporo učitavanje ne bi trebalo da vas brine, jer je zapravo u pitanju mustra koja čuva mesto za pravu (optimizovanu) sliku.

Da bi ubrzao vreme učitavanja i pokazao posetiocima nešto čim stignu na vaš sajt, pretraživač prvo prikazuje malu, zamućenu verziju slike. Drugim rečima, sporo preuzima slike najboljeg kvaliteta da bi ih optimizovao za dimenziju ekrana.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

Ne zaboravite na video-materijale

Sa širim rasponom uglova, dužim porukama, zabavnom animacijom i još mnogo toga, video-snimci pomažu posetiocima sajta da se bez problema uključe u sadržaje koje delite. Bilo da su promotivni ili čisto dekorativni, pridržavajte se osnovnih pravila kako biste osigurali da će se vaši video-snimci prikazivati u najboljem kvalitetu, bez uticaja na brzinu učitavanja stranice.

Kao pravilo, video-snimci postavljeni na vaš sajt treba da imaju najviše 1 GB. Pre nego što na server podignete video-materijale, proverite koji video-formati su kompatibilni sa platformom koju koristite. Neki od najpopularnijih formata uključuju AVI, MPEG, MPG, MPE, MP4, MKV, WebM, MOV, OGV, VOB, M4V, 3GP, DivX, XVID, MXF, WMV, M1V, FLV i M2TS.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

Naučite kako da dizajnirate za web

Kada je u pitanju web dizajn, jasno je da je u pitanju atraktivna i dinamična karijera koja nudi širok spektar mogućnosti za profesionalni rast i razvoj kreativnosti. Bilo da ste zainteresovani za dizajn web stranica, kreiranje grafike ili razvoj interaktivnih aplikacija, karijera u ovom segmentu ima nešto da ponudi svima.

Da biste kao web dizajner postigli uspeh, važno je uložiti u dobro obrazovanje koje će vam pružiti veštine i znanja potrebne za napredovanje. Kratki kursevi mogu biti primamljivi, ali vam neće dati dubinu i širinu znanja koje su vam potrebne da biste uspeli u ovoj veoma konkurentnoj industriji. Zato investirajte godinu dana u svoju edukaciju i ovladajte svim neophodnim veštinama.

Upišite sertifikovanu obuku za web dizajn i napravite korak ka karijeri kakvu ste oduvek želeli.

Tim Edukacija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track