NAJPERSPEKTIVNIJI SEKTORI U 2023: Evo kako stranci vide tržište rada u Srbiji
Foto: Tim Edukacija

Tržište rada u Srbiji

NAJPERSPEKTIVNIJI SEKTORI U 2023: Evo kako stranci vide tržište rada u Srbiji

Edukacija -

Sudeći po izveštaju Evropske branke za rekonstrukciju i razvoj, tržište rada u Srbiji će beležiti rast i u ovoj godini. Kako se navodi u izveštaju, zemlja nastavlja da privlači strane investicije i poboljšava poslovnu klimu, što za rezultat ima povećanje broja novootvorenih radnih mesta.

IT sektor očekivano najozbiljniji

Najpotentniji sektor je svakako industrija informacionih tehnologija, o čemu se dosta piše na portalima poput The Next Web. Jedan od članaka Srbiju naziva „habom“ za angažovanje ajtijevaca, prevashodno u domenu razvoja softvera. Činjenica je da su se mnoge međunarodne kompanije stacionirale u Beogradu i Novom Sadu, odakle i potiče povećana tražnja za obučenim profesionalcima, naročito u sferi programiranja, softverskog inženjerstva i razvoja za web.

Tim Edukacija, LinkGroup
foto: Tim Edukacija

Kreativni sektor raste

Kreativni sektor je takođe rastuća industrija u Srbiji, kako piše Američka agencija za spoljnu trgovinu. U svom vodiču, oni, primera radi, navode bogato kulturno nasleđe Srbije i napore koje je zemlja činila da podstakne razvoj kreativnih industrija. U vezi sa time se u poslednjih nekoliko godina povećala potreba za dizajnerima, umetnicima i drugim kreativnim profesionalcima i to u sferama grafičkog dizajna, vizuelnih umetnosti i video-produkcije.

Tim Edukacija, LinkGroup
foto: Tim Edukacija

Sektor zdravstva u ekspanziji

Rast se takođe očekuje i u sektoru zdravstva, kako se navodi u pomenutom izveštaju Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj. Starija populacija povećava pritisak na ovaj sektor da zaposli više lekara i medicinskih sestara. Država je u poslednje dve godine uložila u moderniju opremu i infrastrukturu, što će takođe rezultirati većim brojem konkursa za medicinare.

Tim Edukacija, LinkGroup
foto: Tim Edukacija

Turizam ne zaostaje

Industrija turizma takođe značajno doprinosi srpskoj ekomoniji. Po pisanju pomenutog vodiča za poslovanje u Srbiji, ovaj sektor će zabeležiti rast u narednim godinama. Turistički vodiči, planeri događaja i hotelsko osoblje neka su od sve traženijih zanimanja za kojima je porast broja ugostiteljskih objekata stvorio potrebu.

Obnovljivi izvori energije za budućnost

Najzad, sektor obnovljivih izvora energije je još jedan od sektora koje očekuje rast, kako piše portal „Vesti o zelenoj energiji na Balkanu”. Razvoj energije na bazi sunca, vetra, kao i hidroelektrične energije kreiraće poslove za inženjere, menadžere projekata i ostale stručnjake za obnovljive izvore enrgije.

Tim Edukacija, LinkGroup
foto: Tim Edukacija

Čini se da se situacija menja nabolje i da je sve više poslova u sektorima informativnih tehnologija, kreative, zdravlja, turzima i obnovljive energije. Ako želite da sebi obezbedite budućnost, obučite se za neko od traženih zanimanja. Za samo godinu dana moguće je stići do sertifikata koji će vam obezbediti posao u bliskoj budućnosti. Za razliku od kratkih kurseva, jednogodišnja obuka je dovoljno duga da znanje isprobate u praksi učeći pod vođstvom iskusnih mentora.

Tim Edukacija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track