OSNOVE WEB DIZAJNA: Ovo je 5 ključnih elemenata o kojima web dizajneri razmišljaju
Foto: Tim Edukacija

Šta čini dizajn jedne web stranice

OSNOVE WEB DIZAJNA: Ovo je 5 ključnih elemenata o kojima web dizajneri razmišljaju

Edukacija -

Ako vas zanima web dizajn i želite da naučite ovaj zanat, počnite od osnova. Evo kako web dizajneri razmišljaju o raznim elementima dizajna jedne web stranice.

Kolorit

Boje se biraju u zavisnosti od ciljne grupe web sajta i njegove funkcije. Tako, primera radi, web sajt namenjen mladima može biti žarkih boja, dok će poslovni sajt korporacije poput banke neretko biti u smirenim nijansama plave boje. Sajtovi o zdravim proizvodima koje viđamo često u osnovi imaju zelenu boju.

Tim Edukacija, osnove web dizajna
foto: Tim Edukacija

Fontovi

Izbor fontova ne treba prepuštati slučaju. Pre svega treba znati da neke egzotične fontove neki pretraživači ne prepoznaju. Zato web dizajneri prilikom odabira koriste proverene fontove. Druga važna odlika jeste da sa brojem različitih fontova ne treba preterivati. Obično se koristi do 3 fonta po web stranici.

Grafički elementi

Elementi poput fotografija, ikonica, logotipa, grafikona sastavni su deo svake web stranice. Oni pospešuju i dopadljivost i funkcionalnost. Elementi moraju biti usklađeni sa namenom i vizuelnim identitetom sajta i ne smeju ometati korisnike u ispunjenju svrhe posete web sajtu.

Tim Edukacija, osnove web dizajna
foto: Tim Edukacija

Izgled same stranice

Raspored elemenata na web sajtu je takođe važan. O tome gde će se naći različiti sadržaji odlučuje se na osnovu korisničkog iskustva. Ideja je da sve informacije do kojih korisnici žele da dođu budu lako dostupne i udaljene ne više od tri klika.

Tim Edukacija, osnove web dizajna
foto: Tim Edukacija

Sadržaj

Slično kao i grafički elementi, sadržaj mora podržavati funkciju web sajta. Sadržaj sam po sebi ne smatra se dizajnom, ali uspeh web dizajna usko je vezan za kvalitet sadržaja. Pored toga, sadržaj doprinosi jednom važnom aspektu web dizajna, a to je njegova optimizacija za pretraživače (SEO). Naime, sadržaj doprinosi tome da se jedna stranica prikazuje na vrhu rezultata pretrage za određene ključne reči.

Ovo su neki od osnovnih činilaca web dizajna. Ako želite da proniknete u tajne ove dinamične oblasti koja se konstantno razvija, kratki kursevi vam neće biti od velike pomoći. Najbolje rešenje je da zasučete rukave i završite jednogodišnju sertifikovanu obuku za web dizajnera. Kroz praktičan rad, uz minimum neophodne teorije, realizovaćete mnoštvo projekata i steći znanje koje će vas učiniti konkurentnim kandidatom na domaćem tržištu rada.

Tim Edukacija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track