DIZAJN POKRETA: Otkrijte ovu novu uzbudljivu oblast u kojoj se svakodnevno otvaraju pozicije
Foto: Tim Edukacija

Između grafičkog dizajnera i producenta

DIZAJN POKRETA: Otkrijte ovu novu uzbudljivu oblast u kojoj se svakodnevno otvaraju pozicije

Edukacija -

Dizajn pokreta je jedna od ekspertiza koja se sve češće može sresti u nazivu pozicija ili opisima potrebnih kvalifikacija kandidata u oglasima za posao.

Da biste znali da li je posao dizajnera pokreta za vas, morate razumeti šta se tačno podrazumeva pod ovim terminom i čemu motion dizajn služi.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

Šta je motion dizajn i u čemu se sastoji?

Najšire rečeno, dizajn pokreta pripada grafičkom dizajnu, ali crpi inspiraciju i sredstva izražavanja iz tehnika filma i video-produkcije. Primeri dizajna pokreta se mogu naći u sekvencama na početku filmova i uvodnih špica televizijskih programa koji sadrže logotipe i slične identifikacione elemente.

Dizajn pokreta se najčešće realizuje kroz sledeće dve tehnike: animaciju i efekte i tipografiju.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

Animacije i efekti

Jedan od ključnih aspekata dizajna pokreta jeste upotreba animacije i vizuelnih efekata za stvaranje kretanja i oživljavanje statičnog dizajna. To se može uraditi korišćenjem različitih tehnika, uključujući 2D i 3D animaciju, komponovanje i praćenje pokreta.

Dizajneri koriste ove tehnike za kreiranje rešenja raznih tipova, od jednostavnih animiranih logotipa i sekvenci naslova do složenih vizuelnih efekata za igrane filmove i televizijske emisije.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

Tipografija

Još jedan važan aspekt motion dizajna jeste korišćenje tipografije i principa dizajna za kreiranje vizuelno privlačnog i efektnog sadržaja. Ovaj aspekt uključuje upotrebu boje, kompozicije i rasporeda za stvaranje kohezivnog i privlačnog vizuelnog iskustva.

Dizajneri pokreta stoga moraju dobro razumeti principe dizajna i imati sposobnost da ih primene u svom radu kako bi kreirali efikasan i zanimljiv vizuelni sadržaj.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

Šta su faze u kreiranju dizajna pokreta

Proces kreiranja projekta motion dizajna obično uključuje nekoliko faza, uključujući razvoj koncepta, pisanje priča, animaciju, komponovanje i konačno renderovanje. Dizajneri pokreta blisko sarađuju sa klijentima, direktorima i drugim članovima produkcijskog tima kako bi osigurali da konačni proizvod ispunjava njihovu viziju i ciljeve.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

Kako se postaje dizajner pokreta?

Najbrži način da dođete do karijere u dizajnu pokreta jeste da završite specijalizovani obrazovni program za motion dizajn u kome ćete se upoznati sa svim tehnikama produkcije i postprodukcije slike kroz savremene alate. Od kreiranja špica do rada u domenu video-umetnosti ovakav program će vam kroz školovanje doneti bogato iskustvo i prepoznati sertifikat.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

Tim Edukacija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track