PREKVALIFIKUJTE SE ZA PROGRAMERA: Evo kako da dođete do karijere u svojim tridesetim
Foto: Tim Edukacija

Četiri saveta za buduće programere

PREKVALIFIKUJTE SE ZA PROGRAMERA: Evo kako da dođete do karijere u svojim tridesetim

Edukacija -

Ako ste u svojim tridesetim, a želite da počnete ispočetka i naučite programiranje, doneli ste dobru odluku. Međutim, najveći izazov sa kojim ćete se susresti jeste odakle da počnete. U nastavku pronađite nekoliko saveta koji će vam pomoći da započnete proces prekvalifikacije.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

Izaberite programski jezik

Sve počinje od izbora programskog jezika. Postoji veliki broj programskih jezika, pa je teško doneti odluku. Odluka bi uopšte uzevši trebalo da ima veze sa vašim željama. S druge strane, s obzirom na činjenicu da ste početnik, Python može biti dobar izbor. Prema sajtu TIOBE Index, Python je jedan od najpopularnijih programskih jezika, a pritom važi za izuzetno lak jezik za učenje, jer je njegova sintaksa slična pravim jezicima koje koristimo u komunikaciji.

Pronađite prave izvore i odgovarajući obrazovni program

U poplavi dostupnih kurseva, obuka i sličnih resursa teško je izabrati pravi. Kao neko kome se žuri, trebalo bi da težite tome da kroz obrazovanje steknete praktične veštine, ali i dokaz u vidu prepoznatih sertifikata. Kratki kursevi samim tim nisu idealan izbor. Najbolji izbor je jednogodišnja obuka za programiranje zasnovana na praksi. Kroz rad na realizaciji realnih projekata ne samo da ćete ovladati tehnikama, već ćete izgraditi portfolio realizovanih radova. Pored toga, ovakve obuke možete pohađati na daljinu u terminima koji vam odgovaraju i na taj način zadržati postojeći posao ili obaveze.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

Pronađite druge programere

Iako programiranje može biti samotnjački posao, ono se najbolje uči kroz komunikaciju sa drugim kolegama. Srećom, platforme koje okupljaju programersku zajednicu su mnogobrojne. Discort ili Meetup su neke od popularnih u svetu. S druge strane, one kao što je Reddit daju vam znanje ogromnog broja programera za rešavanje problema. Ipak, pre nego što se obratite kolegama za pomoć, uvek bi trebalo da prvo pokušate da problem rešite sami.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

Vežbajte u slobodno vreme

Programiranje se, kao što je rečeno, najbolje uči kroz praksu. Pored školovanja, pokušavajte da u slobodno vreme realizujete male projekte za svoju dušu. Alternativno možete uraditi izazov na platformama kao što je Project Euler.

Neka vas ne obeshrabruju teškoće sa kojima ćete se susresti na početku programerskog puta. Znajte da je najteže početi i doneti odluku, a vi ste ovaj korak već napravili.

Tim Edukacija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track