NAJPOPULARNIJI PRISTUPI RAZVOJU SOFTVERA: Ovo su 3 najpopluarnije agilne metodologije
Foto: Promo

Agilne metodologije

NAJPOPULARNIJI PRISTUPI RAZVOJU SOFTVERA: Ovo su 3 najpopluarnije agilne metodologije

Edukacija -

Kada je reč o razvoju softvera, agilne metodologije su nezaobilazne. Pod agilnim metodologijama podrazumeva se skup tehnika okrenutih brzom prilagođavanju promenljivim zahtevima klijenata i tržišta radi postizanja boljeg kvaliteta softverskih proizvoda.

Tim Edukacija
foto: Promo

U današnjem promenljivom poslovnom okruženju, agilni pristup je postao jedan od najpopularnijih načina za razvoj projektnih timova i upravljanje njima. U ovom tekstu ćemo predstaviti najpopularnije pristupe koji mnogim programerskim timovima pomažu u postizanju uspešnih rezultata u razvoju softverskih proizvoda.

Scrum metodologija

Scrum, široko prihvaćena agilna metodologija, jeste najčešće korišćen pristup u razvoju softvera, ali se može primeniti i na druge vrste projekata.

Timski rad i prilagodljivost su u njegovoj osnovi, jer se redovni sastanci i pregledi sprovode kako bi se osigurao napredak svakog projekta.

Tim Edukacija
foto: Promo

Mnogi smatraju da su zapravo svi najbolji agilni postupci integrisani u ovaj pristup, budući da su dnevni sastanci i sprintovi od nedelju do dve dana inicijalno potekli upravo iz Scruma.

Extreme Programming

Još jedna agilna metodologija je ekstremno programiranje (XP).

U pitanju je metodologija okrenuta razvoju softvera, usredsređena na postizanje visokog kvaliteta koda, uz visoku fleksibilnost i brzu adaptaciju na promenljive zahteve klijenata. Zasnovana je na agilnim principima zadovoljstva kupaca i brze isporuke, XP akcenat stavlja na važnost testiranja, refaktorisanja i kontinuirane integracije.

Tim Edukacija
foto: Promo

Ovo u praksi znači uspostavljanje zdrave saradnje između članova tima, česta testiranja, kontinuiranu integraciju, kao i razvoj softverskih proizvoda u malim iteracijama. Ovakav fokus pomaže da se osigura da krajnji proizvod bude visokog kvaliteta i po ukusu korisnika.

Lean razvoj softvera

Lean razvoj softvera je još jedna agilna metodologija. U pitanju je pristup poslovanju koji se fokusira na smanjenje gubitaka i povećanje efikasnosti kroz eliminaciju svega što ne doprinosi vrednosti proizvoda ili usluge. Ovaj pristup naglašava važnost stalnog poboljšanja i optimizacije progresa projekta, a sama metodologija je fokusirana na isporuku vrednosti klijentu i minimiziranje viškova.

Tim Edukacija
foto: Promo

Lean se primarno primenjuje u proizvodnji, ali se sve češće koristi i u razvoju softverskih proizvoda. Lean pristup podrazumeva težnju za smanjenjem broja aktivnosti koje ne doprinose kvalitetu proizvoda. Ovo automatski znači i skraćivanje vremena koje je potrebno da se proizvod razvije i isporuči.

Kako da naučite agilne metodologije

Ovo su neke od osnovnih agilnih metodologija. Ako želite da ovladate takvim pristupom razvoja projekata, upišite neku od sertifikovanih obuka za programiranje i steknite znanje i zvanje za posao u sektoru informacionih tehnologija.

Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track