KARIJERA U WEB DIZAJNU? Evo kako se postaje web dizajner
Foto: Promo

Posao u IT sektoru

KARIJERA U WEB DIZAJNU? Evo kako se postaje web dizajner

Edukacija -

Web dizajn je brzorastuća industrija u Srbiji. Ako želite da postanete web dizajner i zarađujete do 1500 evra mesečno, preduzmite sledeće korake kako biste stekli potrebna znanja i veštine u ovoj oblasti.

1. Sticanje osnovnih znanja i veština

Pre nego što krenete u obuku za web dizajnera, važno je da steknete osnovna znanja o dizajnu. To su teorija boja, kompozicija i tipografija.

Link Objava
foto: Promo

Međutim, vizuelni aspekt je samo jedan deo web dizajna. Za bavljenje ovom kompleksnom oblašću podjednako je važno da se upoznate sa osnovama programiranja, HTML-a i CSS-a i drugim tehnologijama za razvoj web stranica. Važno je da nađete balans između razvoja kreativnih i tehničkih veština.

Za sticanje ovih osnovnih znanja možete koristiti razne izvore, kao što su online tutorijali, video-lekcije i kursevi. Primera radi, na stranici Codecademy možete besplatno naučiti HTML, CSS i JavaScript, dok na Udemy možete pronaći širok izbor kurseva o web dizajnu.

2. Razvijanje veština kroz praksu

Kako biste postali uspešan web dizajner, potrebno je da ipak steknete iskustvo u radu na realnim projektima. Dok ne stasate dovoljno da sebi obezbedite klijente, možete raditi za prijatelje ili članove porodice kako biste brzo izgradili svoj portfolio.

Link Objava
foto: Promo

Pored profesionalnog angažmana, postoje druge mogućnosti za sticanje iskustva. Tako, primera radi, u slobodno vreme takođe možete pratiti razne konkurse i izazove koje organizuju kompanije ili web stranice, kao što su Awwwards, Dribbble ili Behance. Pored šanse da se oprobate u dizajnu, one su odličan izvor inspiracije i mogu vam pomoći da vidite šta drugi web dizajneri rade.

3. Upoznavanje sa alatima

Web dizajn podrazumeva korišćenje raznih alata i tehnologija, a neki od najpopularnijih su Adobe Photoshop, Sketch i Figma. Za razvijanje veština u radu sa ovim alatima možete koristiti online tutorijale ili kurseve, kao što su oni na Udemy ili Lynda. S druge strane, možete završiti specijalizovanu sertifikovanu obuku i pod vođstvom mentora ovladati alatima uporedo s radom na teoriji.

4. Praćenje trendova

Web dizajn se konstantno menja, pa je važno da budete u toku sa najnovijim trendovima i tehnologijama. Za praćenje trendova možete pratiti blogove i stranice koje se bave web dizajnom, kao što su Smashing Magazine i Creative Bloq.

Link Objava
foto: Promo

Takođe, važno je da pratite društvene mreže i blogove poznatih web dizajnera, kako biste videli šta oni rade i kako se razvijaju u svojoj karijeri. Tako vam, na primer, stranice poput Designer News mogu pomoći da ostanete u toku sa najnovijim trendovima i tehnologijama.

5. Pravljenje portfolija

Kada se prijavljujete za posao u web dizajnu, vaš portfolio je ključni faktor koji će privući pažnju poslodavaca ili klijenata. Ovaj dokument bi trebalo da sadrži uzorke radova koje ste radili tokom kursa ili projektnih zadataka, kao i projekte koje ste kreirali samostalno ili za klijente.

Kao dobre izvore za pravljenje portfolija, preporučujemo da istražite portale Behance, Dribbble i Carbonmade.

Ovo su samo neki od koraka koje morate napraviti da biste sutra postali web dizajner. Ne zaboravite da uložite barem godinu u neku od sertifikovanih obuka, jer učenje po nadzorom po pravilu umnogome ubrzava proces. Ipak kratki kursevi od vas neće napraviti dizajnera. Temeljno upoznavanje sa svim potrebnim oblastima pravi je put ka uspehu i karijeri web dizajnera.

Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track