TRIKOVI WEB DIZAJNERA: Evo kako se pravilno dizajnira zaglavlje
Foto: Tim Edukacija

Najbolje dizajnerske prakse

TRIKOVI WEB DIZAJNERA: Evo kako se pravilno dizajnira zaglavlje

Edukacija -

Zaglavlje je prvo što će korisnik vaše web stranice ugledati. Zato je važno da dizajn ovog elementa ne prepuštate slučaju. U nastavku otkrijte neke od najboljih praksi dizajniranja hedera koje su podelili stručnjaci iz marketinške kompanije WordStream.

Koristite kontraste

Uošte uzevši trebalo bi da postoji odnos 4,5 prema 1 između boje pozadine zaglavlja i izabranog fonta. Ovo važi za sve informacije koje se nalaze u okviru ovog elementa. Dodatno možete potamniti pozadinu vaše stranice ne biste li u prvi plan istakli važne elemente.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

Uključite poziv na akciju

Šta god da je svrha određene stranice, morate korisniku objasniti šta je sledeći korak. Bilo da je u pitanju pretplata, kupovina ili dobijanje dodatnih informacija, jasan i nedvosmislen poziv na akciju mora naći mesto u okviru zaglavlja.

Učinite navigaciju intuitivnom

Neke web stranice pokušavaju da impresioniraju korisnike svetlucavim dizajnom i originalnom navigacijom. Ne gubite iz vida da vaša web stranica ima konkretan cilj – da učinite da korisnik napravi sledeći korak opisan u pozivu na akciju iz prethodne sekcije. Imate nekih 15 sekundi da pridobijete posetioce. Stoga učinite navigaciju lakom i intuitivnom. Analizirajte konkurenciju i doći ćete do najmanjeg zajedničkog sadržavaoca.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

Optimizujte stranicu za mobilne uređaje

Iskustvo surfovanja na monitoru razlikuje se od iskustva surfovanja preko mobilnog telefona. Zato, primera radi, horizontalna zaglavlja nemaju mesta pri pregledanju uz pomoć mobilnog uređaja. Najbolje je da iskoristite takozvani hamburger meni za pregled preko telefona i tableta.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

Ovo su neki od osnovnih trikova za pravljenje uspešnog zaglavlja. Ali ako želite da naučite tajne web dizajna, biće vam potrebno mnogo opširnije znanje iz dizajna i programiranje. Postoje razne vrste web stranica i neophodno je da naučite kako se one razlikuju.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

Da postanete traženi web dizajner, trebaće vam nešto manje od godinu dana obuke pod vođstvom mentora. Nakon adekvatnog treninga, kreiranje web stranice će postati rutina. Tada ćete biti u situaciji da sami birate za koga hoćete da radite.

Tim Edukacija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track