GDE SU ŽENE U IT SEKTORU U SRBIJI? Otkrijte na kom mestu je Srbija po broju žena na visokim pozicijama
Foto: Tim Edukacija

ŽENE U IT SEKTORU

GDE SU ŽENE U IT SEKTORU U SRBIJI? Otkrijte na kom mestu je Srbija po broju žena na visokim pozicijama

Edukacija -

Možda će vas iznenaditi podatak da je Srbija jedna od vodećih zemalja u regionu po broju žena na visokim pozicijama. Prema istraživanju sajta Biznis.rs, taj broj je 32%, što je više u odnosu na Severnu Makedoniju, Crnu Goru i Hrvatsku, gde je on znatno niži, 24%.

Daleko za nama su i Mađarska, Estonija i Kipar gde je, po izveštaju EU, manje od 10% žena bilo na direktorskim pozicijama.

Situacija u svetu deluje lošije nego u regionu. Primera radi, kako piše portal Explodingtopics, žene zauzimaju svega 10% liderskih pozicija u IT sektoru.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

Kakvo je stanje sa ženama liderima u svetu

Ako se osvrnemo na druge sektore na globalnom nivou, situacija ne deluje sjajno. Kako piše HolonIQ, na listi Fortune 500 kompanija za prethodnu godinu, četrdeset jednu, odnosno 8,2% vode žene. Iako ovajpodatak možda ne deluje impresivno, kada znate da je pre dvadeset godina on iznosio samo 2 kompanije, jasno je da napredak postoji.

S druge strane, na listi S&P500 žene su početkom 2022. vodile 31 od 500 kompanija, što iznosi 6,2%.

U eksplozivnoj ekonomiji Kine situacija je slična. Žene zauzimaju samo 19% izvršnih pozicija. Pored toga, one znatno kasnije u odnosu na muškarce dobijaju šansu da vode sektore ili kompanije, kako izveštava konsultantska kuća Bain&Company.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

Kako postati uspešna žena na čelu kompanije

Sertifikovani obrazovni programi za visokoplaćene odgovorne pozicije u IT sektoru danas su dostupni i kod nas. Za godinu dana moguće je steći set veština koji će od vas napraviti nezavisnu ženu i vrhunskog profesionalca u sektoru informacionih tehnologija.

Tim Edukacija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track