PROGRAMSKI JEZICI I ZARADA: Ovo su top-4 programska jezika koje treba učiti u 2023. godini
Foto: Tim Edukacija

Plate u IT sektoru

PROGRAMSKI JEZICI I ZARADA: Ovo su top-4 programska jezika koje treba učiti u 2023. godini

Edukacija -

U 2023. godini razvoj tehnologija ne usporava, a poznavanje bar jednog programskog jezika predstavlja osnovu za razvoj karijere u IT industriji. U nastavku predstavljamo 5 programskih jezika koji se posebno ističu kao najpoželjniji za učenje u narednoj godini, zajedno sa kratkim opisom glavnih prednosti za svaki od njih.

Link Group, Link
foto: Tim Edukacija

Python

Sintaksa Pythona nalik je jeziku koji koristimo. Za Python važi da ga je lako savladati, što ga čini jednim od najpopularnijih jezika u IT industriji. U pitanju je objektno orijentisani programski jezik visokog nivoa, čitljiv i intuitivan za učenje. Python se koristi u različitim oblastima, uključujući web razvoj, mašinsko učenje i analizu podataka.

Kako tvrdi portal Infostud, prosečna zarada Python programera u Srbiji iznosi oko 1000–1500 evra.

Link Group, Link
foto: Tim Edukacija

Java

Java je jedan od najpopularnijih programskih jezika današnjice. Koristi se u različitim oblastima, uključujući web aplikacije, mobilne aplikacije i igre. Java je objektno-orijentisan i platformski nezavisan programski jezik, što znači da se programi pisani pomoću Jave mogu pokretati na različitim platformama.

Prema podacima portala IT poslovi, prosečna zarada Java programera u Srbiji iznosi oko 1000–1800 evra.

Link Group, Link
foto: Tim Edukacija

JavaScript

JavaScript je programski jezik koji se koristi za izradu interaktivnih web stranica i aplikacija. Jedna od glavnih prednosti JavaScripta je da se izvršava na strani klijenta, što znači da ne zahteva puno resursa sa servera. JavaScript se koristi u kombinaciji sa HTML i CSS kako bi se kreirala dinamična i interaktivna korisnička iskustva.

Kako piše portal Helloworld.rs, prosečna zarada JavaScript programera u Srbiji iznosi oko 900–1700 evra.

Link Group, Link
foto: Tim Edukacija

Swift

Swift je programski jezik koji se koristi za izradu iOS i macOS aplikacija. Prednost Swifta u odnosu na objektno orijentisan jezik Objective C, koji se do njegove pojave koristio za razvoj aplikacija na Apple platformi, jeste u tome što je brži i lakši za razvijanje.

Prema podacima portala IT poslovi, prosečna zarada Swift programera u Srbiji iznosi oko 1000–1800 evra.

Učeći ove jezike, programeri u Srbiji mogu očekivati visoke plate i tražnju na tržištu rada. Međutim, važno je napomenuti da je nevezano od zarade ključno izabrati programski jezik u skladu sa sopstvenim interesovanjima i ciljevima, kao i sa potrebama lokalnog tržišta rada. Da biste u tome uspeli, nakon što odabete jezik, morate odabrati i adekvatan obrazovni program koji će vam omogućiti da ga savladate za najkraće vreme.

Obuka za programera u trajanju od godinu dana će vas kroz kontinuiran rad spremiti za sve izazove savremenog poslovnog okruženja u IT sektoru. Za razliku od kratkih kurseva, na ovaj način ćete steći validan sertifikat i iskustvo u realizaciji realnih projekata pod vođstvom iskusnog mentora.

Tim Edukacija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track