ŽENE LIDERI U SVETU: Šta razvijene zemlje rade po pitanju promocije žena lidera
Foto: ​​​​​​​Tim Edukacija

Žene u biznisu

ŽENE LIDERI U SVETU: Šta razvijene zemlje rade po pitanju promocije žena lidera

Edukacija -

U jednom od prethodno objavljenih tekstova obradili smo stanje u IT sektoru u Srbiji s fokusom na žene rukovodioce. Pokazalo se da je situacija sa ženama liderima u Srbiji dobra, ali je ostalo otvoreno pitanje o načinima da se njihov broj poveća na globalnom nivou.

Kompanija Makinsi (McKinsey&Company) sprovela je istraživanja i zaključeno je da su najviše pozicije ipak radije poveravane muškarcima, dok se žene susreću sa nepoštovanjem autoriteta u korist kolega, kako prenosi CNN.

Većina vodećih radnih mesta (osim u specifičnim „ženskim“ profesijama) dugo su smatrana prirodnim okruženjem za muškarce, ali ne i za žene. Od žena se u proteklim decenijama očekivalo da budu posebno talentovane da bi uopšte i bile uzete u obzir za neku od boljih pozicija. Često bi žena koja dospe do najvišeg stepena u odlučivanju bivala okružena isključivo muškarcima. Mnoge predrasude su žive i dan-danas.

Žene se takođe susreću sa brojnim stereotipima na račun stručnosti, ambicije i seksualnosti, a često su u prošlosti bile cenjene žene sa sputanom ženstvenošću.

S druge strane, žene neretko pokazuju osobine poželjne za poslovno okruženje. Primera radi, iako su žene sklonije empatiji, dogovoru i razumevanju, te osobine nisu dovoljno prepoznate, cenjene i nagrađivane.

Tim Edukacija
foto: ​​​​​​​Tim Edukacija

Kako razvijene zemlje rade na povećanju broja žena na visokim pozicijama

Razvijene zemlje ovom problemu neretko prilaze kroz uređivanje zakona. Tako je, na primer, Norveška 2005. godine uvela zakon o rodnoj ravnopravnosti. Broj direktorki je sa 5% porastao na 40% za samo sedam godina, a sada Evropska unija na osnovu ovog pozitivnog primera uvodi kvotu od 40% žena na vodećim pozicijama. Do 31. juna 2026. predviđeno je da svaka kompanija ispuni ovaj zakonski minimum u svih 27 članica EU.

Prema istraživanju „Žene u upravnim odborima: Globalna perspektiva“, koje je sproveo Dilojt (Deloitte), ako situacija nastavi da se razvija ovim tempom, jednaka rodna zastupljenost u odborima može se očekivati 2045. godine, za više od 20 godina.

​​​​​​​Tim Edukacija
foto: ​​​​​​​Tim Edukacija

Da bi se povećao broj žena lidera, neophodno je, pored regulatornog okvira, pružiti ženama prilike za odgovarajuće obrazovanje u duhu vremena. Obrazovni programi koje su završile mnoge uspešne žene danas su dostupni i kod nas. Za godinu dana moguće je steći set veština koji će od vas napraviti liderku nove digitalne ekonomije.

Tim Edukacija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track