I DALJE NAJPOPULARNIJI: Evo zašto treba da naučite Python programski jezik ako želite da se bavite programiranjem
Foto: Tim Edukacija

I DALJE NAJPOPULARNIJI: Evo zašto treba da naučite Python programski jezik ako želite da se bavite programiranjem

Edukacija -

Već nekoliko godina zaredom Python suvereno nosi titulu najpopularnijeg programskog jezika. Tako je i ovog jula prema uglednom sajtu TIOBE index, koji se bavi istraživanjem indeksa popularnosti programskih jezika.

O sveopštoj primenjivosti Pythona najbolje govori činjenica da se u svom radu na njega oslanjaju neke od najvećih svetskih organizacija i kompanija kao što su Google, Facebook, Wikipedia, NASA, CERN, Njujorška berza, Amazon, Spotify, Mozilla i Dropbox.

Osim toga, Python se pokazao kao jedna od najefikasnijih tehnologija kada je reč o razvoju AI rešenja koje danas predstavlja najvažniji IT trend. Prema relevantnim predviđanjima, popularnost ovog jezika dodatno će porasti u skorijoj budućnosti.

Stoga bi svi oni koji žele da se bave programiranjem trebalo da razmisle o Pythonu kao svom prvom izboru, ne samo zbog toga što je reč o najpopularnijem i najperspektivnijem jeziku već i zato što je relativno jednostavan za učenje uz veliku podršku programerske zajednice.

Programski jezik koji je zabavan kao serija

Ako vam se ime ovog jezika učinilo poznatim, znači da cenite dobar humor. Naime, Python je svoje ime dobio po čuvenoj britanskoj televizijskoj komediji „Monty Python’s Flying Circus”, čime je njegov tvorac Gvido van Rosum želeo da istakne da programiranje može da bude zabavno baš kao i pomenuta serija.

Osim što je zabavan, Python je i demokratičan. Naime, ovaj jezik se lako uči i može se besplatno instalirati na svakom popularnijem operativnom sistemu, što znači da je svima lako dostupan. Njegova sintaksa je konstruisana tako da bude što čitljivija i jednostavnija, zbog čega podseća na svakodnevni engleski jezik. Osim toga, broj funkcija u ovom jeziku je mali, pa tako svako, za kratko vreme i uz malo truda, može da napravi svoj prvi program.

Zbog svega ovoga Python nije samo najpopularniji već je i najomiljeniji programski jezik svih početnika jer im omogućava da u rekordnom roku postanu programeri.

Python programeri sve traženiji zbog AI tehnologije

Python se široko koristi za izradu najrazličitijih aplikacija i video-igara, ali i za analizu podataka i mašinsko učenje. Pored toga, pogodan je za infrastrukturne alate, dok zahvaljujući svojoj fleksibilnosti predstavlja savršen jezik za upravljanje podacima.

Međutim, danas je Python posebno važan za razvoj AI tehnologija. Prodor veštačke inteligencije u naš svakodnevni život doveo je do ubrzanog rada na stvaranju moćnih AI alata, a u tom poslu Python predstavlja moćno oružje. Naime, zahvaljujući njegovoj jednostavnosti, čitljivosti i velikoj kolekciji biblioteka, programeri ga sve više koriste u AI programiranju.

Stoga bi svako ko želi da postane deo AI trenda, koji je već danas realnost, a uskoro će biti i dominantna oblast IT-ja, trebalo prvo da nauči Python. Ovo je sjajna prilika za početnike da uskoče u voz i budu spremni za sve uzbudljive stvari koje nas u IT sferi očekuju.

Prema istraživanju HelloWorlda, vodećeg sajta za zapošljavanje IT kandidata u Srbiji, Python se u toku ove godine konstantno nalazi u TOP 5 tehnologija koje kompanije na našem tržištu najviše traže, a široka primena ovog programskog jezika razlog je što su Python programeri izuzetno traženi i sa visokim primanjima. U Srbiji, prema sajtu infoplate.rs, zarade dostižu i do preko 260.000 dinara mesečno, dok u inostranstvu, na osnovu podataka sa sajta salary.com, možete zarađivati i oko 100.000 dolara godišnje.

LinkGroup
foto: Tim Edukacija

Za savladavanje Python programskog jezika dovoljno vam je godinu dana kvalitetnog školovanja

Python je veoma pristupačan sa predusretljivom zajednicom programera koja je uvek spremna da pomogne. Stoga osnovna znanja možete usvojiti i na internetu. Međutim, ukoliko želite da se najbrže i najkvalitetnije pripremite za karijeru Python programera, trebalo bi da razmislite o nekoj kvalitetnoj IT školi.

Kod nas je posebno popularan program Python Development na ITAcademy, koji vam omogućava da za 12 meseci učenja u učionici ili od kuće steknete vredna znanja pomoću kojih ćete biti u prilici da konkurišete za svoj prvi posao.

Polaznici ITAcademy edukuju se po najsavremenijem planu i programu i tako se pripremaju za odlično plaćene poslove u oblastima kao što su veštačka inteligencija (AI), veb i API development, data science, automatizacija sistema, machine learning, robotika, kreiranje igrica i još mnogo toga.

Osim toga, kao polaznik ove škole, dobićete i mnoštvo drugih znanja i usluga koji će vam pomoći da se izdvojite od konkurencije, kao što su fakultativni kursevi engleskog i nemačkog jezika, šansa da pohađate stručnu praksu u nekim od najprestižnijih domaćih kompanija, kompletno vođenje karijere i povezivanje sa najboljim poslodavcima.

Nastava na programu Python Development počinje u novembru, a kako bi se obezbedio visok kvalitet školovanja, broj slobodnih mesta za pohađanje ovog programa je strogo ograničen. Stoga, požurite i prijavite se na vreme.

Tim Edukacija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja