BUDITE KORAK ISPRED KONKURENCIJE U ONLAJN-PRODAJI: Dajte kupcima tačno ono što žele
Foto: Tim Edukacija

BUDITE KORAK ISPRED KONKURENCIJE U ONLAJN-PRODAJI: Dajte kupcima tačno ono što žele

Edukacija -

Onlajn-prodaja predstavlja važan deo poslovanja za mnoge kompanije. S obzirom na sve veći broj potrošača koji se okreću internetu kako bi zadovoljili svoje potrošačke potrebe, važno je da kompanije budu korak ispred konkurencije.

Dakle, bitno je ne samo da nudite određene proizvode ili usluge već i da zaista razumete svoje kupce i njihove potrebe. Pred vama su praktični saveti kako da budete prepoznatljivi i pobedite konkurenciju u onlajn-prodaji.

Razumevanje potreba kupaca

Ono od čega bi trebalo da krenete u kreiranju svoje onlajn-prodajne strategije jeste razumevanje potreba kupaca. Istražite šta vaši kupci žele i očekuju od vaših proizvoda ili usluga. Analizirajte njihove preferencije, kupovne navike, probleme koje žele da reše ili potrebe koje imaju.

Zatim pređite na analizu tržišta i aktuelnih trendova. Detaljnije istraživanje tržišta i analiza trendova omogućavaju vam da bolje razumete šta je to što vaši ciljni kupci kupuju. To može uključivati proveru podataka o kupovini, istraživanje konkurencije, praćenje trendova u industriji i sl. Na taj način možete identifikovati šta je vašim kupcima važno i šta ih motiviše da kupuju.

Prema nekim istraživanjima, većina potrošača preferira personalizovanu ponudu proizvoda ili usluga. To znači da je ključno da se fokusirate na individualne potrebe svakog kupca kako biste mu pružili iskustvo kupovine koje će ispuniti njegova očekivanja.

Personalizacija ponude

Jedan od načina da se istaknete u onlajn-prodaji jeste personalizacija ponude. Umesto generičkog pristupa, koji može biti manje efikasan u privlačenju kupaca, personalizacija omogućava kompanijama da direktno ciljaju individualne potrebe i preferencije svakog kupca.

Koristeći napredne algoritme i analizu podataka o kupovini, možete kreirati personalizovane preporuke proizvoda ili usluga koje odgovaraju interesovanjima svakog kupca. Ovi algoritmi mogu analizirati različite parametre kao što su prethodne kupovine, pregledani proizvodi, klikovi na veb-lokaciji, demografski podaci i druge informacije kako bi stvorili relevantne preporuke za svakog kupca. Takvo personalizovano iskustvo čini kupovinu prijatnijom i olakšava korisnicima da pronađu željene proizvode.

Osim toga, personalizacija ponude može ići dalje od preporuka proizvoda. Na primer, kompanije mogu personalizovati e-poštu, posebne ponude ili čak iskustvo na veb-lokaciji na osnovu ponašanja i preferencija svakog kupca. Time se stvara osećaj individualizovanog pristupa i pažnje prema svakom kupcu, što može rezultirati većom lojalnošću i zadovoljstvom kupaca.

Ovakva strategija može poboljšati angažovanost kupaca, povećati stopu konverzije i izgraditi dugoročne odnose sa kupcima.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

Ulaganje u korisničko iskustvo

Ulaganje u korisničko iskustvo predstavlja proces unapređenja svih interakcija između kupca i vašeg brenda ili onlajn-platforme. Korisničko iskustvo (user experience – UX) obuhvata sve aspekte interakcije korisnika sa vašom veb-stranicom, aplikacijom ili proizvodom, uključujući dizajn, funkcionalnost, upotrebljivost, brzinu, pouzdanost i podršku korisnicima.

Prema istraživanju Forrestera, 73% potrošača smatra da je korisničko iskustvo ključni faktor u njihovoj odluci o kupovini. Stoga je važno da uložite u razvoj korisničkog iskustva na svom onlajn-kanalu, uključujući brzu i jednostavnu navigaciju, intuitivan dizajn interfejsa i efikasnu podršku korisnicima.

S obzirom na to da je sve veći broj korisnika koji pristupaju internetu putem mobilnih uređaja, veoma je važno da vaša veb-stranica ili aplikacija bude optimizovana za mobilne uređaje.

Kvalitetan sadržaj

Kvalitetan sadržaj obuhvata sve informacije ili materijale koje kompanija pruža svojim kupcima, a koji su izvan samih proizvoda ili usluga koje nude. Ovaj sadržaj može biti u različitim formatima, uključujući članke, blogove, video-zapise, infografike, vodiče i druge oblike.

Kvalitetnim sadržajem privući ćete pažnju potencijalnih kupaca i stvoriti pozitivnu sliku o svom brendu. Kada kompanija redovno objavljuje relevantan sadržaj, to može doprineti izgradnji lojalnosti i poverenja kod publike.

Takođe, možete pomoći kupcima da bolje razumeju proizvode ili usluge koje nudite, kao i da nauče kako da ih koriste na najbolji mogući način. Ovo može biti posebno važno u slučaju proizvoda/usluga koje zahtevaju određeni nivo obuke ili uputstva za upotrebu.

Iskoristite svoje objave na sajtu da pružite kupcima inspiraciju da istraže vaše proizvode ili usluge i da se odluče na kupovinu. Na primer, recenzije proizvoda, vodiči za stilizovanje ili tutorijali mogu motivisati kupce da istraže šta nudite i da pronađu proizvod koji odgovara njihovim potrebama.

Kvalitetan sadržaj može poboljšati rangiranje vaše veb-stranice u pretraživačima poput Gugla, što može doneti veću vidljivost i više organskih poseta. Ovo može biti posebno važno za privlačenje kupaca i širenje brenda.

Analiza konkurencije

Da biste bili korak ispred konkurencije, važno je da redovno pratite i analizirate aktivnosti svojih konkurenata. Proučavanje njihovih strategija, proizvoda i marketinških kampanja može vam pružiti uvid u njihove snage i slabosti, kao i nove prilike za inovaciju.

Na osnovu ovih saznanja možete prilagoditi svoje strategije kako biste se bolje pozicionirali na tržištu.

Brza i efikasna dostava

Jedan od ključnih faktora koji utiču na odluku kupaca jeste brzina dostave. Niko ne voli predugo da čeka svoju narudžbinu, pa uložite u efikasnu logistiku i dostavu kako biste osigurali da vaši proizvodi stignu do kupaca u najkraćem mogućem roku.

Na taj način ćete osigurati sebi zadovoljne kupce koji vam se uvek vraćaju.

Korišćenje društvenih mreža i influensera

Društvene mreže su postale neizostavan deo onlajn-prodaje, omogućavajući kompanijama da direktno komuniciraju sa svojim kupcima i grade zajednicu oko svojih brendova.

Kroz saradnju sa influenserima koji imaju veliki uticaj na svoje pratioce možete proširiti svoj doseg i privući nove kupce. Na primer, brendovi poput Fashion Nova postali su poznati zahvaljujući saradnji sa influenserima na Instagramu.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

Ukoliko želite da dominirate na tržištu onlajn-prodaje, program E-Commerce & Sales na InternetAcademy vam pruža sva korisna znanja i veštine koji su vam potrebni za uspešno vođenje poslovanja na internetu kao što su razvoj ideje, odabir i postavka e-šopa na određenoj platformi, planiranje i sprovođenje strategije određivanja cena i pozicioniranja proizvoda, kreiranje marketinških strategija za različite onlajn-kanale komunikacije. Postanite stručnjak za upravljanje onlajn-prodajom!

Tim Edukacija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja