Najnovije vesti

Fjučersi, nafta i metalska industrija nosiće teret promena
Foto: Rojters

Deset stvari koje treba pratiti u 2015. godini

Fjučersi, nafta i metalska industrija nosiće teret promena

Financial Times
Novembarska odluka kartela, predvođenim njegovim najvećim proizvođačem i liderom Saudijskom Arabijom, da zadrži proizvodnju na 30 miliona barela dovodi u opasnost ekonomski slabije članice ove organizacije

Roba kao klasa imovine1. Dugoročni finansijski plasmani u robne fjučerse postali su aktuelni pre desetak godina pod pretpostavkom da pružaju zaštitu od inflacije i donose prinose nalik onim od akcija, a da na bilo koji način nisu povezani s berzom. U tom pogledu ova pretpostavka se svakako pokazala tačnom iako im nije išla u prilog. I pored skromne inflacije, robni indeks „Blumberg“ (Bloomberg) pao je za 27 odsto u poslednjih pet godina, dok su, s druge strane, cene akcija skočile. Obratite pažnju na sve veći broj portfolio menadžera koji odustaju od robnih indeksa i bezmalo muk u svetskim prestonicama u vezi sa problemima koje izazivaju špekulanti.

OPEK na posmatranju2. Novembarska odluka kartela, predvođenim njegovim najvećim proizvođačem i liderom Saudijskom Arabijom, da zadrži proizvodnju na 30 miliona barela dovodi u opasnost ekonomski slabije članice ove organizacije. Venecuela se suočava s rizikom od bankrota, ekonomija Nigerije finansijski je onesposobljena, dok su Libija i Irak u agoniji nasilnog konflikta. Ukoliko cene nastave da padaju, biće potrebno obratiti pažnju na sledeće - šta se dešava sa vezama unutar OPEK (u susret dogovoru o iranskom nuklearnom programu ili povećanju proizvodnje u Iraku, na primer), koje članice će prve pokleknuti, da li će nacije u Persijskom zalivu zadržati isti nivo potrošnje i kako se kartel nosi sa proizvođačima nafte van OPEK.

Američki škriljci3. Da li će američka proizvodnja nafte opasti do kraja 2015. godine? Odgovor na ovo pitanje zavisiće od velikog broja faktora. Male i srednje kompanije oslanjaju se na finansiranje duga, ali u uslovima niskih cena mogu biti primorane da preispitaju svoje planove eksploatacije. S druge strane, smanjenje troškova i usavršavanje tehnologija moglo bi doprineti povećanju produktivnosti bušotina i osigurati njihov ostanak u igri. Analitičari tržišta nafte držaće na oku investicione nivoe, statistiku u pogledu proizvodnje, broj mašina i napore da se izvrši restrukturiranje.

Kineski Nacionalni narodni kongres4. Robna tržišta će ove godine očekivati signale iz Kine u pogledu bilo kakve politike orijentisane prema rastu. Na sastanku kineskog Nacionalnog narodnog kongresa, koji je zakazan za 5. mart, biće predstavljene zvanične ciljne vrednosti ekonomskog rasta, kao i reformske politike. Nakon toga biće održana Centralna radna ekonomska konferencija u decembru. To će biti ključni politički sastanci na osnovu kojih će moći da se zaključi koji stepen rasta će nadležni u zemlji biti spremni da tolerišu s obzirom na to da zagovaraju ekonomiju u kojoj vodeće uloge pripadaju potrošnji i inovacijama.

„Glentinto“5. „Rio Tinto“ (Rio Tinto) objaviće svoje godišnje rezultate 12. februara. Velika su očekivanja da će uz ove podatke takođe biti objavljen i otkup akcija u iznosu od četiri do pet milijardi dolara. Međutim, ukoliko gotovinski prinos bude razočaravajući, bilo u pogledu iznosa ili načina finansiranja (oslobađanje velikog obrtnog kapitala investitori bi mogli da dočekaju s negodovanjem), „Rio“ bi mogao postati podložan još jednom pokušaju preuzimanja od „Glenkora“ (Glencore). Ova švajcarska kompanija mogla bi se još jednom oprobati u ovome nakon aprila.„Siti“ (Citi) protiv „Merkurije“ (Mercuria)6. Skandal sa skladištenjem u luci Ćingdao (Qingdao) u Kini bacio je veliku senku na tržište metala u 2014. godini. To bi moglo da se ponovi u 2015. godini ukoliko Viši sud u Velikoj Britaniji bude presudio u korist „Merkurije“ u sporu sa „Sitijem“ u pogledu njihovog ugovora o finansiranju u iznosu od 270 miliona dolara. Ovaj pravni sukob mogao bi da dovede do preispitivanja načina na koji banke obavljaju kreditiranje s pokrićem u robi ukoliko američki zajmodavac nije u mogućnosti da zahteva otplatu. Presuda se očekuje do kraja meseca.Naftno odeljenje „Morgan Stenlija“ (Morgan Stanley)7. Američka banka možda se povukla iz prodaje svog naftnog odeljenja „Rosnjefta“ (Rosneft), ali sve oči uprte su u njen sledeći potez. Ironično, oštar pad cene nafte i izražen kontango na tržištu fjučersa, pri čemu je vrednost sirove nafte za isporuku u kratkom roku manja od budućih ugovornih cena, ukazuju na to da će „Morgan Stenli“ verovatno imati koristi od odlaganja.

Brazilski real8. Očekuje se da brazilski poljoprivrednici neće posustati zbog oslabljenih tržišta šećera, soje i kafe, sve dok je njihova valuta slaba. Šećer je zabeležio pad od 11 odsto izraženo u realima u odnosu na najviši iznos u martu 2014. godine, odnosno 23 odsto u dolarima. Cene soje i kafe izražene u realima takođe bolje stoje. Sve dok je dolar jak, možemo očekivati da će proizvođači nastaviti s prodajom.Smanjenje viška bakra9. Zatvaranje kineskih topionica i sporiji rast novih rudarskih kapaciteta primorao je analitičare da skrešu prognozirane količine viška bakra u 2014. godini, a mogli bi to ponovo da učine ukoliko se potražnja u Kini poveća. Stvari na koje je potrebno obratiti pažnju uključuju Stejt grid (State Grid), monopolistu u državnom vlasništvu, i njegove planove da investira prihode od dalekovoda. Iako se ime direktora ove kompanije Ljua Dženje (Liu Zhenya) pominjalo u kampanji za borbu protiv korupcije u maju, što je usporilo investiranje, on se ponovo pojavio i održao govor povodom Nove godine u kompaniji u januaru, objavljeno je na njihovom veb-sajtu.

Mekane žitarice10. Dugi porast u cenama žitarica možda se konačno bliži kraju. Nakon dve godine ujednačene proizvodnje kukuruza, pšenice i soje, zalihe žitarica sad iznose 25 odsto godišnje globalne potrošnje, što je najviši brojčani odnos u periodu dužem od deset godina, tvrdi Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija. To znači da čak i nestabilni vremenski uslovi u 2015. godini neće doneti isti porast broja fjučersa na tržištima žitarica kao što je to bio slučaj 2008, 2010. ili 2012. godine, tri najskorije godine u kojima je zabeležen porast cena. Velika proizvodnja bi, u teoriji, trebalo da pogoduje trgovcima poljoprivrednim proizvodima, čiji bi pogoni za preradu i silosi za skladištenje radili punim kapacitetom, iako bi poljoprivrednici s usporenom prodajom i oslabljeni rast u Kini mogli da utiču na rezultate.FT reporteri

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...