Najnovije vesti

ŠVAJCARSKA GUBI NA PRIVLAČNOSTI: Roba, Ženeva i franak
Foto: Profimedia

Financial Times

ŠVAJCARSKA GUBI NA PRIVLAČNOSTI: Roba, Ženeva i franak

Financial Times
Iako „Bandž“ beži iz Londona i proizvodnju šećera i etanola prebacuje u Ženevu, Švajcarska kao centar robne trgovine polako gubi na privlačnosti

„Bandž“ (Bunge), međunarodna kompanija koja se bavi prodajom poljoprivrednih proizvoda, zatvara svoja postrojenja za proizvodnju šećera i etanola u Londonu i premešta ih u Ženevu, čvorište njene trgovine žitaricama.

Ova odluka je neočekivana, naročito u svetlu skoka vrednosti franka nakon nedavnog ukidanja veštačke granice kursa, što je dovelo do dramatičnog porasta troškova.

„Bandž“ tvrdi da će ovaj potez poboljšati efikasnost i dodatno integrisati osnovnu trgovinsku delatnost ove kompanije, dodajući da u svetu postoje i gora mesta za biznis.

Trgovci na produktnoj berzi imaju dugu tradiciju u Švajcarskoj, naročito u Ženevi. Lak pristup novcu, niski porezi i relativno blagi propisi doprineli su tome da ovo mesto postane povoljno za poslovanje.

Prema podacima Švajcarskog udruženja za trgovinu i špediciju (Swiss Trading and Shipping Association), robni sektor ove zemlje obuhvata 500 kompanija, koje generišu 20 milijardi franaka ili 3,5 odsto bruto domaćeg proizvoda ove zemlje. U ovoj industriji zaposleno je između 10.000 i 12.000 ljudi.

Imajući to u vidu, malo ko očekuje da će se kompanije koje posreduju u prekograničnoj trgovini povući iz Švajcarske zbog aprecijacije nacionalne valute. Ova zemlja i dalje ima mnogo aspekata koji joj idu u prilog, kao što su dobra vremenska zona za trgovanje na razmeđi između Istoka i Zapada, politička stabilnost i dostupnost kvalifikovane radne snage i finansijera.

Ipak, Švajcarska kao centar trgovine robom gubi na privlačnosti kada se uzme u obzir neizvesnost u pogledu stope poreza na dobit i zakon o imigraciji, a sada i previranje zbog nacionalne valute. Ako biste u ovom trenutku razmišljali o pokretanju posla u domenu trgovanja robom, verovatno ne biste izabrali ovu zemlju. Takođe, kada je reč o novim investicijama u postojeće poslovanje, po svoj prilici otišli biste negde drugde, naročito ako je reč o poslovima upravljanja rizikom, IT i administraciji.

U slučajevima gde su glavni troškovi u švajcarskim francima, a prihodi u dolarima, jači udarac će pretrpeti kompanije čiji je obim trgovine robom manji, za razliku od onih sa većim obimom trgovine i trgovinskim čvorištima u više regiona.

„Iz ugla poslovanja, ljudi su tamo gde moraju da budu i valuta to zaista ne može da ugrozi“, tvrdi jedna od vodećih kompanija za posredovanje u trgovini.

Ipak, u gradovima u kojim su troškovi veliki i nedavno su se još uvećali zaposleni u velikim kompanijama koje se bave prodajom robe su u nelagodnoj situaciji.

„Nije sjajan scenario kada imate zaradu u dolarima i troškove u švajcarskim francima“, kaže osoba zaposlena u kompaniji, koja se bavi prodajom robe sa sedištem u Ženevi. „Svi su zabrinuti, bez obzira na sektor“.

Ali čini se da je ono što je najviše uznemirilo trgovce u Švajcarskoj u vezi sa skokom vrednosti valute to što su propustili priliku da na pravi način iskoriste ovu odluku vlade. Pojedini trgovci su više frustrirani zbog ograničene mogućnosti da ostvare profit na račun volatilnosti kursa, kaže jedan zaposleni u kompaniji koja se bavi trgovinom nafte u Ženevi.

Emiko Terazono

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...