Javnost brani Hamiltona, ali daje 20 “Džeksonovih” dolara
Foto: Ps

Monete i istorija

Javnost brani Hamiltona, ali daje 20 “Džeksonovih” dolara

Financial Times -
Dok SAD odlučuju koja će od četiri američke herione krasiti novu novčanicu od 10 dolara, dotle elitni krugovi pitaju zašto Vašington ruši američkog političkog heroja, a ostavlja robovlasnika “u opticaju”

SHAWN DONNAN - VAŠINGTONKad je Ministarstvo finansija SAD prošle nedelje objavilo da posle više od 100 godina priprema teren za prvu ženu čiji će lik krasiti američku novčanicu, ono je smetnulo sa uma jednu važnu ličnost - Aleksandera Hamiltona (Alexander Hamilton).Time što je izabralo novčanicu od 10 dolara da njome izrazi poštovanje jednoj “istaknutoj ženi”, koja je bila simbol “inkluzivne demokratije” te zemlje, ono je skrajnulo čoveka koji, pored toga što je bio jedan od zanimljivijih očeva američke nacije - plod preljube na Zapadnoindijskim ostrvima, poginuo u dvoboju - takođe je imao presudnu ulogu u uvođenju nacionalne valute.Ministarstvo finansija je odlučno u tome da će naći način da nastavi da odaje poštovanje Hamiltonu na novim novčanicama, koje će ući u opticaj 2020. godine. Međutim, ono tek treba da odluči kojoj će ženi ukazati tu čast, pa je potražilo predloge na društvenim mrežama koristeći oznaku #TheNewTen.Uprkos tome, nije se dugo čekalo na reakciju poštovalaca Hamiltonovog lika i dela.“Ima nečeg tužnog i šokantno pogrešnog u pokušaju ministra finansija Džeka Lua (Jack Lew) da umanji značaj prvog ministra finansija u američkoj istoriji”, napisao je Ron Šernou (Ron Chernow) u izuzetno oštrom odgovoru koji je objavio Politiko (Politico).To što je Šernou u četvrtak bio na Brodveju na probi mjuzikla zasnovanog na biografiji Hamiltona koju je sam napisao samo je dodalo so na ranu.“Hamiltonov lik na novčanici od 10 dolara je važan zato što ga smešta u panteon američkih političkih heroja - naposletku, njegov lik nije uklesan na planini Rašmor, on nema veliki skup spomenik u Vašingtonu, pa je zapravo njegovo pravo na slavu bilo uvaženo samo na novčanici od 10 dolara”, rekao je on Njujork tajmsu.“Jeej, žene! Moja pesmo ‘Otac nacije na novčanici od 10 dolara’, počivaj u miru,” ovako je tu vest dočekao na Tviteru muzičar Lin-Manuel Miranda (Lin-Manuel Miranda) čija je pesma o Hamiltonu postala pravi hit.Ono što dodatno boli Hamiltonove poštovaoce je to što će Endru Džekson (Andrew Jackson), daleko kontroverzniji predsednik, sačuvati svoje mesto na već em apoenu - novčanici od 20 dolara. (Oko 1,9 milijardi novčanica od 10 dolara je u opticaju širom sveta, u poređenju sa više od osam milijardi novčanica od 20 dolara.)Poznato je da se Džekson, čije je pojavljivanje na novčanici od 20 dolara davne 1929. godine i dalje misterija, protivio samoj ideji o uvođenju papirnog novca. Štaviše, kako je Vonkblog (Wonkblog) Vašington posta istakao, on se zalagao za ekonomske politike koje su se pokazale kao katastrofalne i doprinele panici 1837. godine, jednoj od najdužih recesija u istoriji ove zemlje. Njegovo ime se vezuje za prisilno raseljavanje i smrt na hiljade Čeroki Indijanaca i drugih starosedelaca duž istočne obale Amerike.

“Ličnost čiju ulogu u istoriji bi trebalo preispitati je očigledno Endru Džekson”, napisao je Šernou.“Da, svakako, treba da diskutujemo o političkim ličnostima čiji se lik nalazi na novčanicama, i treba sada da uvažimo poznate žene. Ali, zašto bi, zaboga, na početku te debate trebalo izdvojiti i kazniti Aleksandera Hamiltona?”

Vek bez ženeAMERIKA PODELJENA IZMEĐU HARIJET TABMAN I ELEONORE RUZVELTMinistarstvo finansija SAD najavilo je prošle nedelje da će biti promenjen izgled novčanice od 10 dolara na kojoj će se naći neka od žena koje su promovisale američku demokratiju. U najuži krug ušle su Roza Parks, Elenora Ruzvelt, Klara Barton i Harijet Tabman.Anketa organizacije koja se bavi pravima žena pokazuje da je do zaključenja ovog broja najviše glasova imala Harijet Tabman, koja je za vreme američkog građanskog rata špijunirala za vojsku Unije (Sever). Ona je dobila 34 odsto glasova, a odmah iza nje nalazi se nekadašnja prva dama SAD Elenora Ruzvelt.Ukoliko se Džek Lu, američki ministar finansija, složi s glasovima većine da je Tabmanova najbolji kandidat, ona će biti ne samo prva žena koja se našla na novčanici u SAD posle 100 godina već i prva Afroamerikanka koja će se naći na naličju papirnog novca.Zanimljivo je da je većina američke javnosti zahtevala da se promeni lik na novčanici od 20 dolara i da se sa nje skloni lik bivšeg predsednika SAD Endrua Džeksona, robovlasnika koji se u istoriji pamti i kao čovek koji je dao da se američki vojnici pogube zbog dezerterstva, i podržavao, pa čak i nadgledao progon i preseljenja indijanskih plemena. Njegova “staza suza” ubila je više od četiri hiljade Indijanaca iz plemena Čeroki.Poslednja žena na američkim novčanicama bila je Marta Vašington, čiji je lik u periodu od 1891. do 1896. godine bio na novčanici od jednog dolara.AMG

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track