POTPUNA DOMINACIJA U SVIM GRADOVIMA! SNS UBEDLJIV OD SREMA DO ŠUMADIJE! Ljajić pobedio u Pazaru, Stamatović u Čajetini
Foto: Printscreen

izborni rezultati po ogradovima

POTPUNA DOMINACIJA U SVIM GRADOVIMA! SNS UBEDLJIV OD SREMA DO ŠUMADIJE! Ljajić pobedio u Pazaru, Stamatović u Čajetini

Izbori 2020 -

Srpska napredna stranka ubedljivo je pobedila na izborima održanim juče u Srbiji.

Vladajuća stranka osvojila je više od 62 odsto glasova, odnosno čak 180 poslanika u republičkoj Skupštini.

Tako ujednačena pobeda bila je očigledna i širom zemlje.

Lista Ivica Dačić - SPS – JS-Dragan Marković Palma 10,6 odsto odnosno 32 mandata. Cenzus je još prešla i lista Aleksandar Šapić - Pobeda za Srbiju sa 3,8 odsto odnosno 11 mandata, Savez Vojvođanskih Mađara sa 2,5 odsto ili 9 mandata.

U parlament Srbije ulaze i liste Akademik Muamer Zukorlić - Samo pravo sa 1 odsto osvojenih glasova ili 4 mandata, kao i liste Albanska demokratska alternativa sa 0,9 odsto, tj. 3 mandata i SDA Sandžaka sa 0,7 odsto ili 2 mandata.

Stari grad i Vračar

A ovaj trijumfalni pohod SNS počeo je, zapravo, na "gostujućem terenu": - beogradskim opštinama Stari grad i Vračar, donedavno bastionima Demokratske stranke i njenih derivata.

Obrnuo se ćurak ovog 21,. juna, pa je SNS u centralnim prestoničkim opštinama osvojila ubedljivu većinu: na Vračaru 33 mandata od 63, odnosno 49,9 odsto, a na Starom gradu takođe veoma visokih 46 odsto.

Niš

Predstavnici SNS u Nišu saopštili su da su, prema obrađenom izbornom materijalu sa velike većine izbornih mesta, odneli ubedljivu pobedu na lokalnim izborima.

Načelnica Nišavskog okruga i prva na listi SNS za lokalni parlament Dragana Sotirovski rekla je da je na osnovu obrađenog materijala sa 144 od 176 biračkih mesta SNS osvojio 60,11 odsto glasova, a da iza njih slede SPS (8,34) i SPAS Aleksandra Šapića (5,07) pa onda lokalna koalicija “Niš, moj grad” koja je dobila pet odsto glasova, dok su ostale liste trenutno ispod tri odsto glasova.

foto: Zorana Jevtić

- SNS je pokazala jako veliku snagu u ovom trenutku. Hvala Nišlijama i žiteljima okruga koji su izašli i zaokružili broj 1 na svim biračkim mestima i time dali poverenje SNS i predsedniku Aleksandru Vučiću i svima nama koji smo na lokalu i koji ćemo ubuduće predstavljati grad i gradske opštine - rekla je Sotirovski.

Ona je potvrdila da je na jugu Srbije, najveća podrška SNS lista za republički parlament dobila u Doljevcu, gde je osvojeno oko 89 odsto glasova.

Kragujevac

Na izbore u Kragujevcu izašlo je oko 49 odsto od ukupno 153.336 građana upisanih u birački spisak.

Za 87 odborničkih mesta konkurisalo je 14 lista, a na osnovu prvih rezultata izvesno je da je lista SNS dobila većinu kao i njihov kandidat za gradonačelnika Nikola Dašić - više od 40 odsto glasova.

Na drugom mestu je opozicioni blok bivšeg gradonačelnika Veroljuba Stevanovića "Svi na ovu stranu", koja je osvojila oko 20 odsto glasova. Za treće mesto bore se "Alternativa" Slađana Rakića i SPS.

- Iznenađen sam rezultatima zaista. Verovao sam u pobedu. Tu nema dileme. Ne mogu da protumačim sve to šta je i kako je - rekao je Veroljub Stevanović.

Jagodina

Koalicija JS, SPS i SNS u Jagodini dobila je 78 odsto glasova građana za lokalnu Skupštinu, izjavio je predsednik Gradskog odbora JS Zoran Gligorijević.

On je na konferenciji za medije u Štabu JS, ocenio da je ovo "jedna od najubedlivijih pobeda u Srbiji na lokalnim izborima".

Čajetina

Milana Stamatovića očekuje peti uzastopni mandat na mestu predsednika opštine Čajetina pošto je koalicija koju je predvodio ponovo dobila ubedljivu podršku meštana ove lokalne samouprave.

Kuriozitet izbora u Čajetini, je da su sve stranke i koalicije koje su učestvovale na lokalnim izborima prešle cenzus i imaće svoje predstavnike u opštinskom parlamentu.

Lista „Milan Stamatović – Zdrava Srbija – Demokratska stranka Srbije – Partija ujedinjenih penzionera Srbije“ na izborima za sastav Skupštine opštine Čajetina osvojila je 5.231 glas, osnosno oko 61 odsto od ukupno izašlih birača. Ovim se Stamatoviću pruža prilika da još jednom samostalno formira vlast.

Za listu „Aleksandar Vučić – Za našu decu“ glasalo je 2.284 Čajetinaca, odnosno 26 odsto građana koji su iskoristili pravo glasa. U Skupštini opštine Čajetina biće zastupljene i preostale dve liste koje su učestvovale na izborima – Socijalistička partija Srbije za koju se izjasnilo oko pet odsto građana i POKS koji je dobio poverenje četiri odsto izašli na izbore.

Svilajnac

Prema prvim preliminarnim rezultatima izbore u opštini Svilajnac je osvojila Grupa građana okupljena oko aktuelnog predsednika opštine Predraga Milanovića koji je osvojio 47 odsto glasova. Na drugom mestu je lista SNS, trći je SPS, a četvrti GG "Samo napred Svilajnac".

Valjevo

Prema prvim rezultatima, SNS je odnela pobedu u Valjevu, dok su drugi socijalisti. Osim te dve stranke nijedna od ostalih sedam lista učesnica lokalnih izbora nije uspela da pređe cenzus.

Paraćin

Prema do sada obrađenim podacima u opštini Paraćin vlast je preuzela Srpska napredna stranka. Po broju osvojenih glasova, drugo mesto pripalo je listi građana čiji je nosilac Saša Paunović, aktuelni predednik ove opštine. Paunović je izašao iz Demokratske stranke koja je bojkotovala izbore.

Šabac

U Šapcu još nisu saopšteni ni preliminarni rezultati, ali se spekuliše da su tri najveće liste prešle cenzus i ulaze u gradsku skupštinu.

To su liste: "Aleksandar Vučić-Za našu decu", Šsabac je naš" Nebojše Zelenovića i "Novi tim za Šabac" - Jelena Milošević. U većini seoskih mesnih zajednica SNS je odnela pobedu.

Naime, po nezvaničnim podacima iz izbornih štabova partija u Valjevu, odbornike u Skupštini grada imaće samo SNS i SPS. Od 51 odbornika u Skupštini grada, naprednjaci će imati više od 30 mandata, dok će SPS pripasti ostatak.

Novi Pazar

Pristalice Sandžačke demokratske partije (SDP) uz vatromet i pesmu ispred stranačkih prostorija proslavile su, prema nezvaničnim informacijama, ubedljivu pobedu na lokalnim izborima u Novom Pazaru.

Na osnovu 60 odsto obrađenih glasova, prema podacima izbornog štaba te stranke, lista “Za evropski Novi Pazar – Rasim Ljajić” osvojila je 52,8 odsto glasova i moći će sama da formira vlast.

Na drugom mestu, prema podaci SDP-a, je Stranka pravde i pomirenja sa 21 odsto osvojenih glasova, ispred SDA Sandžaka sa 17 odsto i koalicije okupljene oko Srpske napredne stranke koja je osvojila oko 10 odsto glasova izašlih birača.

Vojvodina

Na izborima za Skupštinu AP Vojvodine, lista oko SNS osvojila je 59,34 odsto glasova. Ovo su podaci koje je izneo izborni štab SNS. Prema tim podacima, SVM je osvojila 13,4, SPS 8,16, Vojvođanski front 4,6 i POКS 3,18 odsto.

Kada je reč o izborima na nivou grada Novog Sada, a prema podacima izlazne ankete Ninamedije, na lokalnim izborima u Novom Sadui SNS je osvojio apsolutnu većinu - 57,6, slede SPS 11,3, SRS 5,6, Vojvođanski front 4,9, Metla 3,9, Spas sa 2,9, Sasvim druga priča sa 2,6, SVM sa 2,3 i Istina sa 1,7 odsto glasova, kao i Neka maske padnu, dok je Ruska stranka osvojila 1,2 odsto.

(Kurir.rs/Blic)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track