PEJIĆ (FAKTOR PLUS): Gubitnici cela opozicija, najveće iznenađenje poraz Trifunovića
Foto: Anadolija/Miloš Vujović

izbori

PEJIĆ (FAKTOR PLUS): Gubitnici cela opozicija, najveće iznenađenje poraz Trifunovića

Izbori 2020 -

Gubitnici održanih parlamentarnih izbora su svi koji su u opoziciji, oni koji su učestvovali i oni koji su izbore bojkotovali, smatra direktor agencije za istraživanje javnog mnjenja "Faktor plus" Vladimir Pejić.

Po njegovoim mišljenju najveće iznenađenje ovih izbora je slab rezultata Sergeja Trifunović i Pokret slobodnih građana.

Kako je naveo za Tanjug, videlo se da je trend rejtinga PSG u silaznoj putanji, ali da se ipak očekivalo da će preći cenzus.

"Nije to bio neki ubedljiv rezultat, ali očekivalo se da će ući u parlament. Nije uspeo u tome i ne samo da nije uspeo, već ima veoma nizak nivou osvojenih glasova", kaže Pejić i dodaje da Trifunović nije jedini gubitnik izbora, ali da je on bio dovoljan hrabar da izađe na izbore.

Jedan od najvećih problema na političkoj sceni, kako vidi Pejić, jeste brzo nastajanje i nestajanje stranaka, i navodi da su tako neke stranke nastale uoči ovih parlamentarnih izbora, što smatra jednim od razloga zašto su naprednjaci tako ubedljivo pobedili.

"Potrebno je malo izdržati i boriti se. Treba imati politiku koju ćete forsirati i koja će se sprovoditi u nekom vremenskom periodu", poručuje on i dodaje da je na dobre rezultate teško može računati stranka koja se pojavi u jednoj predizbornoj kampanji postoji i traje tri meseca, pa šta se uradi.

Potrebno je, kaže on, za mnoge da prođu i po dva, tri ciklusa da bi mogli da naprave neki rezultat.

Smatra da će Srpska napredna stranka, nakon ovih izbora, nastaviti sa politikom koju je vodila i ne očekuje pomene po pitanju učešće SPS-a u vlasti,ali personalne, kako kaže, očekuje.

Moguća su i neka personalna rešenja, koja će biti iznenađenje za javnost, s obzirom da je Vučić, kako kaže, već pokazao da ima običaj da sarađuje sa ljudima koji nisu u njegovoj stranci ili koaliciji, kao i sa nestranačkim ličnostima.

"Ukoliko ima kvalitetnih ljudi u strankama koje nisu prešle cenzus, smatram da se Vučić neće libiti sa njima da sarađuje", kaže Pejić i dodaje da tu ipak ne treba očekivati neke spektakularne saveze i suštinske koalicije.

Smatra da je politička scena u Srbiji dosta stabilna, a da rezultati izbora više govore o političkoj stabilnosti vladajuće koalicije i u parlamentu, nego same zemlje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track