PRIŠTINA NE POPUŠTA: Srbi na Kosovu mogu da glasaju na izborima 3. aprila SAMO u Kancelariji za vezu ili poštom
Foto: Dado Đilas

ne menjaju stav

PRIŠTINA NE POPUŠTA: Srbi na Kosovu mogu da glasaju na izborima 3. aprila SAMO u Kancelariji za vezu ili poštom

Izbori 2022. -

Ministarka pravde Kosova Aljbuljena Hadžiju izjavila je danas da se ništa nije promenilo po pitanju mogućeg glasanja kosovskih Srba za izbore 3. aprila u Srbiji i da oni mogu glasati poštom ili u Kancelariji za veze Srbije u Prištini.

"To će biti u skladu sa našim Ustavom. Smatramo da je izuzetno važno poštovati Ustav Kosova i zakone koji su na snazi. Kosovski Srbi glasaju poštom ili u kancelariji za vezu. Ne postoji ništa drugo u vezi sa tim", rekla je Hadžiju na konferenciji za novinare nakon sednice Vlade.

Međunarodna zajednica je sugerisala da bi kosovskim Srbima trebalo dozvoliti da glasaju na opštim izborima Srbiji na Kosovu. Tako nešto je traženo i za referendum koji je održan 16. januara, ali Vlada Aljbina Kurtija to nije prihvatila.

Ministarka pravde je podsetila na rezoluciju koju je usvojila Skupština Kosova kojom je zabranjeno organizovanje referenduma Srbije na teritoriji Kosova i istakla da je važno poštovanje Ustava Kosova i važećeg zakona.

"Svi smo svesni da Srbija ima pretenzije da održi izbore na Kosovu jer ima teritorijalne pretenzije prema Kosovu. Nju ne interesuju prava građana", rekla je Hadžiju.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track