STAMATOVIĆ: Zlatiborski pelcer ćemo zasaditi u celoj Srbiji! DELIĆ: Mi smo najozbiljnija patriotska opcija!
Foto: Beta/Miloš Miškov, Beta/Emil Vaš

politički ring

STAMATOVIĆ: Zlatiborski pelcer ćemo zasaditi u celoj Srbiji! DELIĆ: Mi smo najozbiljnija patriotska opcija!

Izbori 2022. -

U novom izdanju Kurirove rubrike "Politički ring" sučelili smo stavove dvojice političara koji dolaze sa desne strane političkog spektra. Milan Stamatović, lider Zdrave Srbije i član rukovodstva koalicije Suverenisti, i Božidar Delić, nosilac izborne liste koalicije NADA, odgovarali su na ista pitanja Kurira. Pročitajte kako su "preživeli" četiri runde našeg "Političkog ringa".

PRVA RUNDA

Treba li Srbija da uvede sankcije Rusiji? Kako biste postupili da ste u poziciji da odlučujete?

Milan Stamatović:

Srbija nikada ne sme da uvede sankcije Rusiji, jer je Rusija glavni garant opstanka Kosova i Metohije u Srbiji i očuvanja dejtonske autonomije Republike Srpske. Štaviše, Zdrava Srbija se zalaže za reaktiviranje odluke naše tadašnje savezne skupštine iz 1999. godine o pristupanju ove zemlje ekonomskom i strateškom savezu Rusije i Belorusije.

Vladimir Putin, Džo Bajden
foto: EPA/YURI KOCHETKOV, EPA

Božidar Delić:

Srbija ne treba da uvede sankcije Rusiji, ne samo zato što je ona naš jedini iskreni prijatelj već i zato što je ona naterana da u Ukrajini interveniše. Niko normalan se ne oseća dobro dok gleda scene bola, patnje i smrti. I naravno da želim da se ta tragedija što pre okonča uz najmanji broj žrtava, i civilnih i vojnih. Ali saosećanje i emocija su jedna stvar, a državnička odgovornost nešto sasvim drugo. Mi kao država imamo sopstvene brige i nacionalne interese koje moramo štititi. Utoliko nismo smeli sebi da dozvolimo da zavijamo s vukovima i pridružimo se Zapadu u osudi Rusije, kao što nikako ne smemo da uvedemo sankcije Ruskoj Federaciji.

DRUGA RUNDA

Sa koliko poslaničkih mandata u Skupštini Srbije biste bili zadovoljni posle ovih izbora?

Milan Stamatović:

Mi Zlatiborci se ne držimo olimpijskog gesla važno je učestvovati. Zdrava Srbija i ja smo ubedljivo pobeđivali na svim lokalnim izborima u Čajetini u poslednje dve decenije, a imamo odbornike u dvadesetak gradova i opština širom Srbije. Ali smo i realni: koalicija Suverenisti, u kojoj nastupamo na parlamentarnim izborima, nova je i bili bismo zadovoljni ako osvojimo makar 20 poslaničkih mesta.

Božidar Delić:

Naš cilj kada je u pitanju izborni rezultat je jasan - da uđemo i budemo što brojniji u Narodnoj skupštini kako bismo uticali, što je moguće više, na politiku zemlje i kako bismo sprovodili naše programske ideje.

TREĆA RUNDA

Koga biste podržali ukoliko bude drugog kruga predsedničkih izbora, a vaš kandidat ne prođe?

Milan Stamatović:

Podržaćemo onoga ko nam da jasne usmene i pismene garancije da će se zalagati za Srbiju od Horgoša do Dragaša i od Bora do Zlatibora; onoga koji neće prodati veru za večeru, odnosno Kosovo i Metohiju i Republiku Srpsku u zamenu za evrointegracije na kašičicu. Onoga ko ni u primisli neće krenuti u pravcu NATO integracija i onoga ko nam garantuje stvarnu decentralizaciju - da o raspodeli novca koji zaradimo mi u provinciji ne odlučuje beogradski krug dvojke.

Božidar Delić:

O tome ćemo pričati ako se to desi 3. aprila ili nakon toga. Naš kandidat za predsednika Srbije dr Miloš Jovanović se bori da uđe u drugi krug predsedničkih izbora, a mi koji smo stali uz njega mu pružamo snažnu podršku u tome i verujemo da će uspeti.

ČETVRTA RUNDA

Šta biste rekli jednom neopredeljenom biraču koji kaže: "Nemam za koga da glasam"?

Milan Stamatović:

Rekao bih mu da nije u pravu. Tako nešto može da kaže samo onaj ko nikada nije bio na Zlatiboru i u Čajetini, opštini s najvećim budžetom po glavi stanovnika u Srbiji, regiji u koju se dolazi i iz koje se ne odlazi. Dakle, mi ne obećavamo rešavanje problema građana, mi te probleme rešavamo i hoćemo da zlatiborski pelcer prenesemo i zasadimo u celoj Srbiji.

glasanje, izbori
foto: Profimedia / Mihai Barbu

Božidar Delić:

Srpska koalicija NADA je najozbiljnija patriotska opcija i alternativa ovoj vlasti. Želimo svakom biraču, ne samo neopredeljenom, da dokažemo da nacija i demokratija ne mogu ići jedno bez drugog. Da se može, rekao bih i mora, biti rodoljub, braniti Kosovo i Metohija u sastavu Srbije, braniti Republika Srpska, štititi srpski narod u Crnoj Gori, braniti istina o ratovima u bivšoj Jugoslaviji, a da se istovremeno mora i može biti demokrata, da se mora štititi vladavina prava, poštovanje Ustava i zakona, negovati demokratska i argumentovana rasprava, kultura dijaloga i da se mora vladati ovom zemljom bez batinaša i lažnih diploma.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track