PREDSEDNIK ROMSKE PARTIJE ZA KURIR: Srđan Šajn: Sigurno se vraćamo u parlament!
Foto: Fonet Aleksandar Levajkovic

Intervju

PREDSEDNIK ROMSKE PARTIJE ZA KURIR: Srđan Šajn: Sigurno se vraćamo u parlament!

Izbori 2022. -

Ukoliko postanemo deo novog saziva parlamenta, kao partija levice otvorićemo procese za donošenje novog Zakona o radu, boriti se za ukidanje privatnih izvršitelja i vraćanje izvršnog postupka u sudove, kao i za donošenje Zakona o ličnom stečaju, poručuje u intervjuu za Kurir Srđan Šajn, predsednik Romske partije.

- Ti zakoni su važni jer će da spreče dužničko ropstvo, prezaduženi će da vrate 10 odsto ukupnog duga, rešićemo velike raspone u platama i staćemo na put divljanju privatnih izvršitelja - navodi Šajn.

Kako dodaje, Zakonom o budžetu biće novca za stipendije i infrastrukturu, kao i za udaljena naselja.

- Organizovaćemo javno slušanje na temu gde je novac za integraciju Roma, pozvaćemo na stotinu predstavnika ljudi iz zajednice, ne samo profesionalne organizacije. U okviru javnog slušanja na temu uloga sindikata u našem društvu, koje će da bude održana u prvih sto dana rada skupštine, pozvaćemo na razgovore stotine predstavnika radnika iz raličitih firmi a ne predstavnike velikih sindikata koji su zagrizli u korupciju.

Srđan Šajn
foto: Youtube Printscreen

Znači, prema vašem mišljenju parlament treba više da se bavi pravima manjina. Šta biste vi konkretno po tom pitanju uradili ukoliko uđete u naredni saziv Skupštine?

- Parlament generalno nedovoljno koristi svoje nadležnosti koje definišu njegovu kontrolnu funkciju. Mi imamo zakone koji se ne sprovode, a Skupština nedovoljno kontroliše kako se oni sprovode. Iako je od 2007, na predlog Romske Partije, kao obaveza države definisana briga o ravnomernom zapošljavanju pripadnika različitih zajednica kao državnih službenika, nažalost to se ne ostvaruje. U Vojvodini postoji odluka da Vlada finansira glasilo na romskom jeziku, ali ista se ne sprovodi. O svemu tome mora da se razgovara u Skupštini kako bi se jasno ukazalo ko snosi krivicu za to.

Kakav izborni rezultat očekujete?

- Sigurno se vraćamo u parlament.

S kim iz aktuelne vlasti biste mogli sebe da vidite u koaliciji, s kim biste najrađe sarađivali?

- Kao manjinska partija važno je da smo izašli sami na izbore. Naravno da smo spremni na saradnju, polazimo od interesa romske zajednice i levičarskog programa koji zastupamo.

Situacija u Ukrajini stvara novi poredak

Koliko će situacija u Ukrajini promeniti svet?

- Ukrajina je deo lanca događaja u poslednje tri godine, sve nesumnjivo vodi u stvaranje novog poretka. Mi zato govorimo da je izuzetno bitno da jača levičarski internacionalizam. Sav teret kovid krize i rat u Ukrajini ne sme da se prelomi na običnog radnika, na socijalno ugrožene. Romi iz Ukrajine i siromašni slojevi, posebno radničko stanovništva najteže podnose sve ovo.

Ivana Žigić/ Foto/Source:Fonet Aleksandar Levajkovic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track