JEREMIĆ: Uspešnu ekonomiju 90 odsto čini borba protiv korupcije, sve ostalo je 10 odsto
Foto: Zorana Jevtić

izbori 2023

JEREMIĆ: Uspešnu ekonomiju 90 odsto čini borba protiv korupcije, sve ostalo je 10 odsto

Izbori 2024 -

BEOGRAD - Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da uspešnu ekonomiju "90 odsto čini suzbijanje korupcije i vladavina prava, dok je 10 odsto sve ostalo" i da je to nedvosmisleno pokazalo iskustvo razvijenih država.

"Narodna stranka se zalaže za uvođenje Državnog računovodstvenog suda kao posebnog odeljenja Specijalnog suda, bez menjanja Ustava Srbije. Brzo kažnjavanje zloupotrebe i pronevere državnog novca biće prekretnica u razvoju srpske ekonomije. Taj sud mora da postupa hitno i da brzo donosi presude", rekao je Jeremić televiziji KTV iz Zrenjanina.

Jeremić je dodao da je postojeća Državna revizorska institucija "na nivou savetodavnog tela" i da slučajevi krađe novca iz budžeta završavaju u lavirintima neefikasnog pravosuđa.

"Država mora da povrati izgubljeni suverenitet u ekonomskom i finansijskom odlučivanju. Finansijski sektor u Srbiji kontrolišu stranci i ne nemamo domaće banke. Potrebno je osnovati Državnu razvojnu banku koja će podržavati domaću poljoprivredu i mala i srednja preduzeća, a potom je neophodno osnovati i domaće komercijalne banke", rekao je Jeremić.

On je istakao da hitno mora prestati nekontrolisano zaduživanje Srbije u stranoj valuti u inostranstvu i davanje tog novca stranim kompanijama, od kojih su neke dobile čak 144.000 evra po radnom mestu i to za proizvodnju sapuna, šampona i čokolade, a ne za visoke tehnologije.

"Proizvodnja čipova za kompjutere i mobilne telefone se ubrzano seli iz Tajvana, gde se proizvodi 90 odsto čipova na svetu, i najmanje pet novih pogona biće izgrađeno u Evropi, od kojih dva van EU. Srbija bi trebalo da se potrudi da bude jedna od tih država", zaključio je Jeremić.

Jeremić izjavio je danas da su izbori raspisani za 17. decembar od istorijske važnosti, jer će to biti poslednja prilika za odbacivanje "francusko-nemačkog plana" za nezavisnost Kosova i Metohija.

"Narodna stranka je jasno, oštro i nedvosmisleno protiv tog plana", rekao je Jeremić u razgovoru sa Beograđanima, navodi se u saopštenju. Jeremić je dodao da su oni "siguran izbor i ozbiljni ljudi" i pozvao građane da potpisima podrže listu Narodne stranke "Siguran izbor - ozbiljni ljudi".

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track