NESVRŠENI GIMNAZIJALCI, STUDENTI, DOMAĆICE, SPECIJALISTA LOVSTVA: Evo ko su kandidati za poslanike i koja zanimanja dominiraju
Foto: Nenad Kostić

ŠARENA PONUDA na izbornim listama

NESVRŠENI GIMNAZIJALCI, STUDENTI, DOMAĆICE, SPECIJALISTA LOVSTVA: Evo ko su kandidati za poslanike i koja zanimanja dominiraju

Izbori 2024 -

Izborne liste za predstojeće parlamentarne izbore mahom su pune pravnika, lekara, ekonomista i profesora, a među kandidatima za buduće narodne poslanike ne manjka ni studenata i penzionera. Na pojedinim listama ima i sportista, slikara, pilota, operskih pevača, domaćica, mašinbravara, frizera, ali i jednog još uvek nesvršenog gimnazijalca.

Na listi "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" prednjače advokati, pravnici i ekonomisti. Prva na listi naprednjaka je neurohirurg Danica Grujičić, za kojom sledi penzioner Stojan Radenović, pa molekularni biolog Jelena Begović. A tu su i glumci Lazar Ristovski i Lepomir Ivković, te sportista Borislava Perić Ranković, menadžer inovator Dejan Ilić, operske pevačice Jadranka Jovanović i Nataša Tasić Knežević, poljoprivrednik Marijan Rističević, slikar u penziji Momčilo Vuksanović, pilot Vladan Đukić, te student Đorđe Todorović...

Vajar, frizer...

I lista "Ivica Dačić - premijer Srbije" broji najviše pravnika, lekara, ekonomista i profesora, a sam Dačić, koji je i prvi na listi, diplomirani je politikolog. Među socijalistima potencijalnim poslanicima je i sportista Ratko Nikolić, pukovnik u penziji Zoltan Dani, student Dušan Nikolić, novinar saradnik Vesna Milošević, profesor vajarstva Stjepan Periškić, te specijalista lovstva Karlo Kvapil i frizer Mirko Cerović.

Vladimir Vuletić

Značajna imena na listama više marketinški potez

Sociolog Vladimir Vuletić, komentarišući izborne liste i činjenicu da među 250 kandidata za buduće poslanike mogu da se nađu gotovo svi - od studenata do glumaca, pevača i sportista, kaže za Kurir da struktura zanimanja nije neki veći značaj za birače.

Vladimir Vuletić
foto: Kurir Televizija

- Političke partije su te koje formiraju mišljenje poslanika, te nije toliko važno ko je ko na listi, ali u propagandne svrhe može da bude važno, u smislu poruke, da neka stranka, odnosno koalicija, poruči "evo, mi nemamo podršku samo niže ili radničke klase već imamo i podršku i te kako uglednih ljudi koji nas i na ovaj način podržavaju". Ali, naravno, nije toliki značaj na birače - smatra Vuletić.

Na listi "Srbija protiv nasilja" dominiraju profesori, doktori, pravnici, a prvi na listi je Radomir Lazović, radnik u kulturi, za kojim sledi Miroslav Aleksić, ekonomista, pa Dragan Đilas, mašinski inženjer. Na listi su, između ostalih, i Zdravko Ponoš, oficir u penziji, Aleksandar Jovanović, producent, Snežana Rakić, ginekolog, kao i aktivista za prava osoba sa invaliditetom Irena Živković, košarkaški trener Đorđo Đorđić, pilot Mile Delić, etnolog Milan Škobić. Interesantno je i da je na ovoj listi i jedan nesvršeni srednjoškolac Slavica Midžović, maturantkinja gimnazije.

Tu je i otpravnik vozova

Interesantno je da je na listi pokreta Dveri i Zavetnici "Nacionalno okupljanje - državotvorna snaga" čak 15 studenata, dok je najviše lekara, profesora, politikologa i ekonomista, dok je tu i znatan broj penzionera. Na njihovoj listi je i pukovnik avijacije u penziji Dragan Krsmanović, dve domaćice - Ana Radonjić i Jelena Lučić, te otpravnik vozova Miljan Jovanović.

I koalicija NADA ima veći broj studenata na listi, njih 11, dok prednjače pravnici, preduzetnici, inženjeri, kao i penzioneri. A među potencijalnim poslanicima su i profesor fizičke kulture Dušan Radosavljević, instruktor vožnje Aleksandar Jojić, kuvar Nenad Stanković, frizer Marijana Radojičić, mašinbravar Milan Petrović, fotograf Anđela Hajdu, te vozač Milosav Mitrović.

I. Žigić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track