PROCENE KLADIONICA: SNS ubedljivo vodi, Jeremić, Tadić i Radulović nadomak parlamenta, a oni su još DALEKO OD CENZUSA
Foto: Filip Plavčić/Ilustracija

kvote za izbore

PROCENE KLADIONICA: SNS ubedljivo vodi, Jeremić, Tadić i Radulović nadomak parlamenta, a oni su još DALEKO OD CENZUSA

Izbori 2024 -

Lista "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane", sudeći prema procenama kladionica, ponovo bi 17. decembra mogla da slavi najbolji rezultat na parlamentarnim izborima - 42,5 odsto. I na glasanju za Grad Beograd lista okupljena oko SNS mogla bi da računa na najbolji rezultat - 37,6 odsto, dok bi drugoplasirana bila lista "Srbija protiv nasilja" - 33,4 odsto. Ako je verovati bukmejkerima, nadomak cenzusa na parlamentarnim izborima bili bi Narodna stranka Vuka Jeremića i koalicija "Dobro jutro, Srbijo", koju čine Boris Tadić, Saša Radulović i pokret "Otete bebe" sa po 2,65 odsto. Cenzus je, prema procenama kladionice "Meridijanbet", još daleko od SRS, jer toj stranci predviđaju 1,8 odsto.

Aleksandar Vučić, SNS, Kraljevo
foto: Kurir

Kada je reč o parlamentarnim izborima, lista "Srbija protiv nasilja" može da računa na 21,3 odsto, trećeplasirana je koalicija SPS-JS-Zeleni sa 10,2 odsto. Za njima je lista "Nacionalno okupljanje", koju čine Dveri i Zavetnici - 6,2 odsto, a koalicija NADA sastavljena od Novog DSS i POKS 5,4 odsto.

Srbija protiv nasilja
foto: Beta Saša Đorđević

Kladioničari su izneli procene i za beogradske izbore, tu je situacija nešto drugačija. Koalicija SPS-JS mogla bi da računa na oko 7,1 odsto, "Nacionalno okupljanje" na 6,1, NADA 5,4, a cenzus bi mogla da pređe Narodna stranka, kojoj u glavnom gradu predviđaju 3,05 odsto. Nadomak cenzusa je koalicija "Dobro jutro, Beograde" - 2,85 odsto. Svim ostalim listama ukupno bi pripalo 1,3 odsto.

Ivica Dačić
foto: SPS

Inače, ove izbore, osim jedne od najkraćih, ali i najburnijih kampanja, obeležio je i, bar za sada, najmanji broj lista - do nedelje u ponoć, kada je istekao zakonski rok, Republička izborna komisija proglasila je 13 izbornih lista, a još šest je dobilo rok od 48 sati da ispravi nedostatke.

Vladimir Pejić, direktor agencije za istraživanje javnog mnjenja "Faktor plus", ističe za Kurir da to jeste pokazatelj stabilizacije političke scene, ali i pokazatelj ograničenja malih stranaka.

- Činjenica da imamo samo 13 lista, za sada, jeste kuriozitet i nepoznanica, ali pokazuje da dolazi do stabilizacije. Mali broj stranaka je nosio najveći broj glasova i one nisu imale mnogo uticaja. Ovo govori o potrebi manjih stranaka da se grupišu, jer pojedinačno nisu snažne - kaže Pejić i dodaje:

Vladimir Pejić
foto: Medija Centar Beograd

- Najveći broj glasova će dobiti one stranke koje ih tradicionalno najviše i dobijaju. Manji broj glasova će otpasti, ali najveći broj glasova su uzimale stranke poput SNS, SPS i još nekoliko njih iza. Nastavlja se u tom pravcu - rekao je Pejić.

Pejić predviđa i visoku izlaznost, sličnu onoj koja je zabeležena i na prethodnim izborima 2022. godine.

- Izlaznost je bila visoka na prethodnim izborima, biće visoka i sad. Naravno, to zavisi od mnogo drugih faktora, ali teško je reći da li će biti veća nego prošli put - rekao je Pejić.

On smatra da su građani u ovoj kampanji ostali uskraćeni da čuju jasne poruke od mnogih partija.

- Nisam siguran da su građani čuli poruke svih strana. Ne zbog nedostatka medijskog prostora, već mi se čini da su neke stranke stidljive i nejasne u izlaganju svojih ciljeva. Ne mislim da su nevešti i marketinški nepismeni, nego se stide reakcija birača, koji dolaze s najrazličitijim političkim stavovima - kazao je Pejić.

Direktor agencije "Faktor plus" dodao je da se već sada vodi žestoka kampanja.

- Očekujem veće tenzije, ali se nadam da neće biti nestabilnosti i nemira - rekao je on.

Inače, konačan spisak izbornih lista biće objavljen 1. decembra.

Koje liste idu na doradu

Šestorka na popravnom

Šest izbornih lista i dalje nema dovoljan broj potpisa neophodan da ih proglasi RIK, te im je dat rok od 48 sati da te potpise i prikupe. To su liste "Čedomir Jovanović - Mora drugačije", kojoj su u ponoć 27. novembra falila 273 validna potpisa, "Ruska stranka - Slobodan Nikolić", kojoj nedostaje 186 potpisa, "Albanska demokratska alternativa - Ujedinjena dolina" i "Srbija na Zapadu - Da se struka pita", kojima fale 739, odnosno 584 potpisa, a proglašenje liste čeka i koalicija "Mi glas iz naroda - Branimir Nestorović". U najdramatičnijoj situaciji je izborna lista "Dosta! Evropski put", kojoj nedostaje čak 8.009 potpisa za proglašenje.

Parlamentarni izbori

"Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" - 42,5

"Srbija protiv nasilja" - 21,3

SPS-JS - 10,2

Zavetnici-Dveri - 6,2

NADA - 5,4

Narodna stranka - 2,65

"Dobro jutro, Srbijo" - 2,65

SRS - 1,8

Beogradski izbori

"Aleksandar Vučić - Beograd ne sme da stane" - 37,6

"Srbija protiv nasilja" - 33,4

SPS-JS - 7,1

Zavetnici-Dveri - 6,1

NADA - 5,6

Narodna stranka - 3,05

"Dobro jutro, Beograde" - 2,85

Kurir.rs

Bonus video:

01:14

OPOZICIJA OVO ZNA, ALI NE SME DA KAŽE ZBOG GLASAČA Stojanović analizira: Izbori kod nas nisu kao u normalnim državama

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja