TREĆA KONFERENCIJA RIK-A: Do 12 sati u Srbiji glasalo 21,33 odsto od ukupnog broja upisanih birača
Foto: RIK Printscreen

izbori 2023

TREĆA KONFERENCIJA RIK-A: Do 12 sati u Srbiji glasalo 21,33 odsto od ukupnog broja upisanih birača

Izbori 2024 -

BEOGRAD - Republička izborna komisija saopštila je da je na parlamentarnim izborima u Srbiji do 12 časova izlaznost bila 21,33 odsto od ukupnog broja upisanih birača.

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević rekao je da je u Vojvodini glasalo 22,88 odsto upisanih birača, u Šumadiji i Zapadnoj Srbiji 19,58, Južnoj i Istočnoj Srbiji 22,21, dok je izlaznost u Beogradu bila 20,77 odsto upisanih birača.

U odnosu na prethodne izbore od 2022. godine izlaznost do 12 časova bila je 20,52 odsto, a konačna izlaznost 58,60 kazao je on.

Predsednik RIK Vladimir Dimitrijević je kazao je da je Crta navela da je u Odžacima bio incident i da je uništen jedan njihov automobil.

"Mi smo izvršili proveru o čemu se radi u Odžacima i ustanovljeno je da se incident zaista dogodio. RIK ovom prilikom najoštrije osuđuje incident koji se dogodio i da naglasim da će odgovorni za uništavanje automobila posmatrača Crte biti privedeni, jer su identifikovani i biće adekvatno sankcionisani u skladu sa nadležnostima drugih državnih organa", rekao je on.

Kazao je da je došlo do još jednog incidenta u Blacu i da je u medijima navdeno da je jedno lice "delilo novac glasačima". "Policija je takođe došla na lice mesta i ovo lice odvela u policijsku stanicu da da izjavu", rekao je Dimitrejvić.

Naveo je i slučaj Bora gde su mediji tvrdili da je izborno mesto 27 preseljeno tokom noći i dodao da jeste preseljeno, ali na osnovu rešenja koje je doneteo 8. decembra.

Istakao je da izbori protiču mirno i bez fizičkih sukoba i sa mnogo manje incidenata nego u nekim prethodnim izbornim ciklusima.

Što se tiče predstavnika posmatrača, pozvao ih je da unesu sva zapažanja u izveštaje i ne kače slike i video zapise po društvenim mrežama.

Kurir.rs/Kosovo online/Prenela: SĐP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track