RIK: Dva ministarstva da provere navode o pozivima za "fantomske" glasače
Foto: screenshot RTS

RIK: Dva ministarstva da provere navode o pozivima za "fantomske" glasače

Izbori 2024 -

Većinom glasova članova Republičke izborne komisije (RIK) večeras je usvojen predlog da se ministarstvima unutrašnjih poslova, i državne uprave i lokalne samouprave (MDULS) upute dopisi sa zahtevom za hitno odlučivanje o pozivima za glasanje na izborima koji su održani 17. decembra, koje je RIK-u dostavila koalicija "Srbija protiv nasilja", uz tvrdnju da je reč o "fantomskim glasačima".

Predsednik RIK Vladimir Dimitrijević je rekao, tokom rasprave o zahtevu koalicije "Srbija protiv nasilja" za raspisivanje i sprovođenje novih izbora za Skupštinu grada Beograda, da RIK nije nadležan za raspisivanje izbora, a da će dopisi ministarstvima biti upućeni "radi otklanjanja u javnosti izražene sumnje da je izvršeno neko fiktivno prijavljivanje prebivališta i upisa birača u jedinstveni birački spisak".

Dimitrijević je rekao da će od dva ministarstva RIK zatražiti da se proveri kada su birači, čije je pozive za glasanje u Beogradu dostavila "Srbija protiv nasilja", upisani u birački spisak.

Rekao je je i da će u isto vreme biti upućen zahtev da se dostave informacije o broju upisanih birača u birački spisak po godinama, i informaciju da li svi birači "imaju efektivno prebivalište na adresama navedenim u pozivima za glasanje", a da se za one koji nemaju efektivno prebivalište prijavljeno iz poziva za glasanje proveri gde im je sada efektivno prebivalište.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track