Nije sve crno-belo, razmislite... Nešto je ipak i sivo
Foto: Promo

Nije sve crno-belo, razmislite... Nešto je ipak i sivo

Forma Ideale -

Kada govorimo o monohromatskim ambijentima doslovno mislimo na jednobojne ambijente, što samo poreklo reči „monohromatski" i znači.

Monohromatski stil je jedan od vodećih trendova u dizajnu enterijera nekoliko godina unazad. Glavna odlika ovog stila je vraćanje osnovama, jednostavnim formama, bez komplikovanih detalja, ili kako se to u svetu enterijerista kaže „back to basicks". Iako je veliki spektar boja koje se mogu odabrati za osnovnu boju u monohromatskom enterijeru, možda je najbolje da se posvetimo sivim enterijerima. Razlog tome, pored velike pristupačnosti nameštaju ove boje, jeste i sloboda koju nam daje siva boja u ambijentima kada želimo da se poigramo dekorativnim detaljima.

Kao što smo i napomenuli, jednostavne forme su važne, a jedan od primera izuzetno privlačne estetike, a ipak jednostavne forme je fotelja CUBA, koja je izuzetan komad nameštaja za akcentovanje u većem prostoru. Sivi podovi, zidovi svetlo sive nijanse, kao i siva fotelja su ono što čini ovaj ambijent monohromatskim.

foto: Promo

U ambijentu sa ležajem COMO takođe vidimo kontrastne momente, a oni su uvek sjajan izbor kako bismo izbegli monoton izgled. Raznolikost i dinamika i u ovom ambijentu se postižu dekoracijom, maštovitom upotrebom tekstura, ali i atraktivnim oblicima koje nam u ovom slučaju daju klub sto BJ-2604 i klub sto BJ-2605, u kombinaciji metala i stakla. Neizbežni detalji su sobne biljke, ali i jastučići, korpice za odlaganje, sačinjene od specifičnih materijala i tekstura koje utopljavaju ambijent.

foto: Promo

Kao primer atraktivne TV police, koja se odlično uklapa u monohromatski ambijent je, prema rečima dizajnera enterijera Forma Ideale, TV polica NOTE NTET231, koja svojim jednostavnim dizajnerskim konceptom odlično podržava ovaj stil. Ogledalo koje je segmentirano okvirima pravilniih linija doprinosi geometriji prostora i jednostavnosti, pa je izuzetan dekorativni, ali i praktični detalj preporučljiv za ambijente monohromatskog stila.

Kao i svi stilovi u uređenju enterijera i monohromatski enterijeri vole osvetljenost, pa je preporuka naših dizajnera da koliko god smo u mogućnosti obezbedimo izvore prirodne svetlosti u ambijentima, ali i da pojačamo njegovu distribuciju ogledalima.

Možda su neki od nas naučeni da je u životu sve crno-belo, ali mi verujemo da je izazovnije i plodonosnije verovati da je ponešto i sivo, a za neke možda i ružičasto.

Nije sve u kontrastima, balans je potreban svima.

(Promo - tekst / Foto: Promo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track