Regionalni gigant Forma ideale i dalje drži lidersku poziciju po broju zaposlenih
Foto: Promo

Kompanije u drvnoj industriji zapošljavale i tokom vanrednog stanja

Regionalni gigant Forma ideale i dalje drži lidersku poziciju po broju zaposlenih

Forma Ideale -

Od oko 15.000 novozaposlenh osoba za vreme vanrednog stanja, najveći broj građana posao je dobio u oblasti prerađivačke industrije.

Uprkos svemu, drvna industrija uspela je da u proteklom periodu poveća broj zaposlenih. Tako je, prema podacima Privrede komoere Srbije, u prvom kvartalu 2020. u prerađivačkoj industriji registrovano je za 3,6 odsto više zaposlenih nego godinu dana ranije, dok je istovremeno u proizvodnji nameštaja čak za 8,7% više zaposlenih.

Foto: U kompaniji Forma Ideale angažovano preko 10 odsto zaposlenih u srpskoj industriji nameštaja

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović navodi da ovi podaci o broju zaposlenih pokazuju da tržište rada nije stalo i da je je funkcionisalo i za vreme vanrednog stanja.

  • Imali smo sve vreme aktivnosti i poslodavaca i nezaposlenih lica. Više od 15.000 osoba sa evidencije se prijavilo na obavezno socijalno osiguranje, neki su se zaposlili, a neki registrovali obavljanje samostalne delatnosti. To je značajan broj i prijatno smo iznenađeni da tržište rada nije stalo i da je funkcionisalo sve ovo vreme - rekao je Martinović.

Dobra praksa: Primer kompanije Forma ideale

Kompanija nastala pre 25 godina u srcu Šumadije Forma ideale, najveći proizvođač, prodavac i izvoznik nameštaja u Srbiji i regionu, jedna je od retkih koja nije prekidala sa praksom zapošljavanja. Ovaj domaći gigant, zapošljava više od 10 odsto zaposlenih u ukupnom broju angažovanih u srpskoj industriji nameštaja, što u apsolutnim brojkama iznosi više od 1.700 zaposlenih.

Posebno je pohvalno što je reč o velikom poslodavcu koji pretežno zapošljava mladu populaciju - ljude u 30-im i 40-im godinama.

Takođe, uprkos karakteru proizvodnje, Forma ideale zapošljava srazmerno veliki broj žena. Konkretno, to se najviše ogleda u njihovom proizvodom pogonu u Majdanpeku gde se proizvodi tapacirani nameštaj.

Velika zastupljenost žena u proizvodnoj delatnosti kompanije Forma Ideale
Velika zastupljenost žena u proizvodnoj delatnosti kompanije Forma Idealefoto: Promo

Imajući u vidu da ovaj regionalni lider proizvodnje nameštaja ima maoprodajne salone u više od 30 gradova u Srbiji, činjenica da zapošljava na teritoriji cele zemlje veoma je značajna.

  • Shvatajući činjenicu da su zaposleni najveća investicija bilo kog preduzeća, Forma Ideale stalno teži usavršavanju i poboljšanju svog kadrovskog programa. Trudimo se da naši zaposleni budu u stalnoj prilici da uče i napreduju. Kompanija Forma Ideale svojim zaposlenima nudi mogućnost razvoja profesionalne karijere, odlične uslove rada i obrazovne programe radi stalnog usavršavanja. Ako želite da stičete znanja kroz praktičan rad, da se stalno usavršavate i proširujete granice svojih mogućnosti naša kompanija je pravi izbor za vas – rekli su u ovoj kompaniji.
  • Zapošljavanje mladih u novim skladišnim kapacitetima
    Zapošljavanje mladih u novim skladišnim kapacitetimafoto: Promo

(Promo - tekst / Foto: Promo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track