KOMPANIJE SAČUVALE SNAGU TOKOM KRIZE: Drvna industrija Srbije zabeležila mali rast i tokom 2020. godine
Foto: Promo

KOMPANIJE SAČUVALE SNAGU TOKOM KRIZE: Drvna industrija Srbije zabeležila mali rast i tokom 2020. godine

Forma Ideale -

U 2020. godini Srbija je izvezla nameštaja i delova nameštaja (bez stolica i sedišta) u iznosu od 206,7 miliona evra, što je oko 1,8 odsto rasta u odnosu na 2019. godinu, kad je izvoz bio oko 203 miliona evra. To je tačno deset puta manje nego u prethodnom periodu, kad je izvezeno u odnosu na 2018. godinu u proseku više za oko 31 milion evra.

Domaća industrija nameštaja u periodu 2015-2019. beležila je prosečan rast od 16 odsto godišnje. Što se tiče prošle godine, srpski nameštaj je dospeo do tržišta čak 80 zemalja. Najveći izvoz nameštaja tokom 2020. bio je u Nemačku, Francusku, Rumuniju, Austriju i Belgiju, ali i u zemlje regiona: Hrvatsku, BiH, Crnu Goru i Sloveniju.

Masivni nameštaj je potencijal

Najveći potencijal poslednjih godina pokazuje proizvodnja masivnog nameštaja. Neki od razloga su: visokokvalitetna domaća sirovina, konkurentna cena radne snage (oko 35.000 ljudi je zaposleno u industriji nameštaja, a još oko 8.000 u drvnoj), niska cena energije, strateški geografski položaj. U porastu je i proizvodnja mebla (ne ulazi u ovu grupu delatnosti pomenutih u izvoznim podacima).

Imajući u vidu da je sektor industrije bazirane na drvetu izuzetno izvozno orijentisan, kao takav oduvek je imao značajan razvojni potencijal. Velike kompanije su u proteklim godinama stvorile prepoznatljive robne marke u zemlji i regionu. Najveći izvoznici nameštaja su kompanija Forma Ideale iz Kragujevca, Jela iz Jagodine i Matis iz Ivanjice, takođe je i velika potražnja za pločastim materijalom, gde je lider kragujevačka kompanija.

Primer kragujevačke kompanije Forma Ideale potvrđuje navedeno. Više od 80 odsto proizvedenog nameštaja plasira se putem nekoliko stotina prodajnih mesta u više od 60 zemalja na četiri kontinenta. Osim toga, ova kompanija drži prvu poziciju u proizvodnji pločastog nameštaja u jugoistočnoj Evropi.

Više zaposlenih u industriji nameštaja

Industrijska proizvodnja u sektoru prerađivačke industrije Srbije manja je za 0,7% u periodu januar-avgust 2020. u odnosu na isti period 2019. godine. Međutim, proizvodnja nameštaja zabeležila je rast od 4,0%, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku.

U drugom kvartalu 2020. u proizvodnji nameštaja Republike Srbije registrovano je 20.637 zaposlenih, što je više za 8,6% u odnosu na drugi kvartal 2019. godine.

Forma Ideale
foto: Promo

Forma Ideale i dalje na liderskoj poziciji: Izvozi u 60 država na četiri kontinenta!

Kragujevačka kompanija Forma Ideale utirala je četvrt veka svoj razvojni put kako bi postala regionalni lider i gigant u proizvodnji nameštaja. Konstantno unapređenje u procesu proizvodnje, ulaganje i proširivanje asortimana, sve to uz poštovanje potreba i interesa kupaca, doveli su do toga da su godinama unazad stope rasta izvoza ove kompanije dvocifrene. Sa učešćem od 21% u ukupnom izvozu nameštaja iz Srbije i preko 10% zaposlenih u ukupnom broju angažovanih u srpskoj industriji nameštaja, Forma Ideale opravdava epitet najvećeg srpskog izvoznika nameštaja, jer se komadi nameštaja ove kompanije plasiraju na četiri kontinenta i na više od 60 tržišta.

Promo tekst

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track