NEMANJA PROBIJAJA GRANICE MOGUĆEG: Prvi mladić sa invaliditetom u Srbiji koji vozi snoubord!

OSI Informator -

Kada se na ski stazama Kopaonika sretnu dva šampiona oni pomeraju granice mogućeg, ali, kako kažu, i uče jedan od drugog.

Nemanja Tadić, naš trofejniji plivač sa invaliditetom, a potom i atletičar i Jurica Stanković, najtrofejniji zimski sportista Srbije, 11 puta je bio državni prvak u snoubordu i skijanju, ponovo je aktivan na stazama Kopaonika kao instruktor snouborda i Telemark tehnike skijanja i ovih dana svoje znanje prenosi Nemanji koji je još u detenjstvu zbog bolesti ostao bez leve noge.

foto: Evin Pešić

Dva šampiona su na Kopaoniku napravila čudo, a Nemanja je postao prvi mladić u Srbiji sa invaliditetom koji vozi snoubord.

-Sve je počelo jednim razgovorom u decembru kada sam se sreo sa Juricom”, priča Nemanja. “Jurica me je podstako da počnem da učim da vozim snoubord, ponudio mi je da mu se tokom sezone priključim na Kopaoniku i ja sam pristao. Za mene je to bio novi izazov, a kako nikada ne odustajem od svojih namera, pristao sam i evo me sada na stazama Kopaonika. Krenuli smo lagano da vežbamo.Verujem Jurici, a naše međusobno poverenje se isplatilo. Već posle nekoliko dana vežbanja uspevan da se sam spustim snoubordom bez da me Jurica pridržava i presrećan sam zbog toga. Uspeo sam da dokažem, posle plivanja i atletike, da je volja ono najvažnije što nas pokreće da probijemo sve granice očekivanog, kaže Nemanja Tadić.

Rad sa Nemanjom Tadićem je i za Juricu kao instruktora bio svojevrsni izazov kome nije mogao da odoli.

-Nemanja je naš heroj. Pokazao je da ne postoje granice i da, kada postoji volja, sve može da se uradi. Samostalno se spusta stazom, a sada je počinje da radi i okrete. Jednom rečju pomera sve granice mogućeg. Za mene je velika čast da radim sa njim i prenesem mu svoje znanje. On je moj Nišlija i pokazali smo sada, još jednom, da smo nepobedivi i da ništa ne može da nas zaustavi, dodaje Jurica Stanković.

foto: Evin Pešić

Jurica Stanković, višestruki državni prvak u skijanju i snoubordu, ali i počasni građanin Gruzije,ovo laskavo priznanje pripalo mu je nakon uređenja skijališta u ovoj zemlji, ali pre svega Nišlija, kaže da je na ski stazama Kopaonika dosta naučio od Nemanje. Njihov susret i zajednički rad oplemenjuju svakog od njih na svoj način.

-Kada se sretnu dva šampiona sve je moguće i hvala Nemanji za lekcije o životu. Naučio sam od njega da je za sve najvažnija borba i upornost, da se nikada ne odustaje, da sve prepreke mogu da se savladaju, kaže Jurica Stanković.

Mladog Nemanju Tadića je srpska javnost upoznala kao paraolimpijskog plivača koji je na domaćim i međunarodnim takmičenjima osvajo medalje, uglavnom one najblistavije.

foto: Evin Pešić

Zapažen uspeh postigao je na Evropskim igrama kada je osvojio četiri zlatne i jednu srebrnu medalju. Zlatom se okitio i na Univerzitetskim igrama u Hrvatskoj. Bio je dugogodišnji član plivačkog kluba PAK “Delfin” u Nišu.

Pre godinu dana je odlučio da se oproba u atletici u disciplini skok uvis. Uspešno. Reprezentativac je Srbije u paraatletici. Na Evropskom takmičenju 2018. zauzeo je četvrto mesto.

Svakog dana sam, kako sam postajao stariji, shvatao da je život lep, a baveći se sportom naučio sam da ne postoje situacije koje ne mogu da se savladaju i da iz njih izađemo uzdignute glave kao pobednici, kaže Nemanja i dodaje da je tajna svakog uspeha u jakoj volji.

Sudeći po onome šta je do sada uradio volje je nešto što Nemanja nosi uvek u sebi.

Tako je i sa vožnjom snouborda. Jaka volja je tu i na kraju će se sve isplatiti, dodaje Nemanja. I hoće jer je kraj njega na stazama Kopaonika njegov Nišlija, prijatelj i šampion Jurica Stanković.

Kurir.rs/Niške vesti Foto: Evin Pešić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track