Svečano otvoren 11. Beogradski internacionalni filmski festival osoba sa invaliditetom – Bosifest
Foto: Promo

Svečano otvoren 11. Beogradski internacionalni filmski festival osoba sa invaliditetom – Bosifest

OSI Informator -

Jedanaesto izdanje Bosifesta svečano je otvoreno sinoć u Jugoslovenskoj kinoteci

Publici su se obratili direktor Festivala Darko Ivić,Marjan Vujović upravnik muzeja kinoteke,selektor festivala Igor Toholj.

Festival je otvorio ministar za rad,zapošljavanje,boračka I socijalna pitanja Gdin Zoran Djordjević.

Ministar je rekao da je veoma važno da se ovaj festival održava jer promoviše život osoba sa invaliditetom,sve ono sa čime se oni susreću,što svima nama koji nismo u neposrednom kontaktu deluje strano.Takodje je predložio da će se ispred ministarstva obratiti nacionalnim televizijama da u svoj program uvrste prikazivanje ovakvih filmova .

foto: Promo

Darko Ivić je rekao

Ponosan sam na festival koji smo uspeli da ove godine realizujemo u specifičnim uslovima usled pandemije covid 19,I održimo kontinuitet.Zbog ograničenog broja publike u Sali odlučili smo da mnogobrojnim zaineteresovanim školama,posebno osobama sa invaliditetom koji nisu u mogučnosti da pogledaju filmove u Sali zbog bezebednosti omogućimo gledanje filmova putem linka.

Direktor je izrazio zadovoljstvo podrškom nadležnih institucija,Festival se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva za rad,zapošljavanje,boračka I socijalan pitanja I Ministarstva kulture I informisanja,

Marjan Vujović ,istakao je zadovoljstvo što su I ove godine domaćini BOSIFEST-a.Osvrnuo se na teške uslove održavanja festivala usled

pandemije Covid 19.Poželeo je publici da da pažljivo prate filmove jer će saznati mnogo o stvarnosti o kojoj nisu imali prilike da razmišljaju.

foto: Promo

Igor Toholj selektor je rekao,

Filmovi koji će biti prikazani zaslužuju svojim kinematografskim,estetskim,idejnim I humanističkim vrednostima da budu u ovoj selekciji.

Ceremoniju otvaranja 11. Bosifesta vodila je glumica Milica Zarić, uz prevode na znakovni i na engleski jezik.

Pre početka filma pušten je link sa junakom I njegovim roditeljima koji su pozdravili Beogradsku publiku.

foto: Promo

Odmah nakon svečanog otvaranja prikazan je fenomenalni dokumentarac

Ima jedan dečak” reditelja Uri Levija.

Ron je inteligentan, šarmantan i pun života, ali svakim danom su njegovi pokreti sve više ograničeni cerebralnom paralizom. Dok posmatra kako njegov blizanac trči i igra fudbal sa njihovim bratom. Film prati ove izuzetne porodične borbe dok roditelji čine sve što je u njihovoj moći kako bi odgajali troje dece koja su zadovoljna svojim lotom, uprkos neprilagođenom razmaku između njih. Odvažno putovanje u SAD na složenu operaciju radi zaustavljanja napretka bolesti otkriva različite pristupe životu kao i neverovatnu moć da živite sa nečijom sudbinom.

Tokom trajanja Bosifesta, od 19. do 21. oktobra, publika će imati priliku da pogleda ukupno 10 filmova po izboru selektora IgoraToholja

foto: Promo

Žiri ovogodišnjeg Bosifesta radiće u sastavu: Ognjen Glavonić, naš poznati reditelj, Dejan Dabić, direktor filmskog festivala u Nišu i filmski kritičar,publicista,direktor Martovskog festivala dokumentarnog filma i rediteljka Tanja Brzaković.

Žiri će dodeliti sledeće nagrade: Gran Prix za najbolji film, nagradu za najbolju režiju, nagradu za najbolji scenario, kao i specijalne nagrade.

Ove godine prateći program čini radionica „Interaktivni film“ –traje sva 3 dana festivala sa početkom u 11h.

Bosifest je jedinstven filmski festival u našoj zemlji, ali i u svetskim okvirima, jer je njegov kompletan program posvećen temama života osoba sa invaliditetom, a filmovi koji se prikazuju relevantna su i zapažena ostvarenja dokumentarnog žanra.

foto: Promo

Promo tekst

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja