Uručenjem nagrada završen 12. Beogradski internacionalni filmski festival osoba sa invaliditetom – Bosifest
Foto: Promo

Uručenjem nagrada završen 12. Beogradski internacionalni filmski festival osoba sa invaliditetom – Bosifest

OSI Informator -

Gran pri 12. Bosifesta osvojio je dokumentarni film „ KUĆA /

UNE MAISON” francuske rediteljke Judith Auffray

Bosifest
foto: Promo

Kuca nas na neobičan način uvodi u jedno vrlo posebno mesto, i na dalje se fokusira na njene ukućane - dopušta nam da upoznamo pojedinačne likove u okviru njihove svakodnevice. Njihovi teško razumljivi gestovi nam tako tokom vremena postaju poznati i bliski. Rediteljske odluke su jednostavne, kao i stil kamere, ali jasnoća pristupa i narativne strukture od početka ulivaju sigurnost. Drugi čin donosi formalno nove elemente koji usložnjavaju priču – pojavljuju se zapisi iz nekog drugog vremena, ali nam autorka u ovoj fazi prepušta da sami formiramo značenja i veze. Treći čin donosi još jedan ugao posmatranja: o protagonistima i njihovom autizmu sad saznajemo i kroz priče članova njihove porodice. Ovi različiti slojevi uspevaju u izuzetnom poduhvatu - da sagrade vrlo složen i emotivan uvid u život autističnih osoba. Tako Kuća potvrđuje svoje jedinstveno mesto u današnjem svetu, kroz koju nas autorka vodi nenametljivo,maštovito i promišljeno.

Nagradu za najbolju režiju dobio je film" VICTOR" belgijskog reditelja Christophe Hermansa"

Bosifest
foto: Promo

Film prati buntovnog tinejdžera na putu ka odrastanju i osamostaljenju u prepoznatljivoj formi coming-of-age filma, no činjenica da je protagonista slabovid - na granici slepila, čini ovu priču vrlo specifičnom.

Na prvi pogled, Viktor odaje utisak običnog mladića, pa čak i njegovo buntovništvo izgleda kao prirodan deo njegovih godina i dinamike sa okolinom. No, pažljiv posmatrački postupak otkriva mnoge slojeve ove ljudske drame, u kojoj junaci svoje emocije čuvaju ispod površine, jer je to način njihove borbe i vid njihove ljubavi. Reditelj strpljivo prati sve životne faze i korake koji bi mnogima promakli kao nedovoljno atraktivni, ali upravo te nijanse i specifične male razlike u Viktorovom životu postepeno grade dubok osećaj nepripadanja, uprkos svim ličnim naporima. Reditelj podjednako suptilno gradi lik Viktorove majke, i pod njegovim upornim pogledom koji se ne upliće, ali ni u jednom trenutku ne skreće - njena čvrsta fasada nestaje i otkriva iskonsku majčinsku strepnju i brigu. Završnica filma gradi univerzalnu sliku čoveka osuđenog na stalnu borbu i lutanje u lavirintu neizvesne budućnosti.

Nagrada za najbolji scenario pripada iranskom filmu " NEVIDLJIVE LINIJE / INVISIBLE LINES reditelja Mehdi Rakhshanija.

Bosifest
foto: Promo

U umetnosti, granice ne postoje. Nevidljive linije je precizno vođen portret izvanrednog umetnika rođenog sa fizičkim invaliditetom, koji je život posvetio svom pozivu – slikanju. Rođen u malom iranskom selu, njegov talenat uspeva da premosti sudbinsku predodređenost telesnog ograničenja i odvede ga daleko izvan običajnih i umetničkih praksi njegove zemlje, sve do do Škotske - gde je usavršavao svoje umeće. Ovo je film o upornosti, o stvaralačkom procesu, o značaju podrške, o snažnoj vezi umetnika sa sredinom iz koje potiče, o stalnom učenju i prenošenju znanja – ali, iznad svega, lepoti umetničkog izraza i snazi stvaralačkog impulsa, koji prevazilaze sva ograničenja.

Specijalna priznanja pripalo je italijanskom filmu " LUDI TOČKOVI / MEGLIO UN GIORNO" rediteljki Elene Rebeke Karini I Ilarije Đangrande)

Ovo je film koji iznenađuje i ruši pravila, baš kao i njegov protagonista - mladi čovek iz Italije po imenu Mimi pati od teške degenerativne bolesti. Iz granične situacije tela neverovatne krhkosti svoju nadmoć plastično demonstrira njegova fanatastična snaga boemskog duha, udružena sa voljom za život! U ovom filmu nećete videti nežno saosećanje, a ponešto može delovati čak i kao nedostatak osećaja autora filma za protagonistu. No, baš u tome leži njegova hrabrost i iskrenost – ovaj film prati svog junaka u stopu, jer baš kao i Mimi, izazovima se uvek gleda u zube i bez straha! Tako do kraja ovo postaje poseban i zaokružen portret vrlo neobičnog čoveka i oda njegovoj ljubavi prema životu, uprkos neverovatno teškim okolnostima, uprkos svemu.

Bosifest
foto: Promo

Nagrade su na zatvaranju Festivala 20. oktobra u Jugoslovenskoj kinoteci uručili članovi žirija Ivan Ikic i Stefan Ivancic.

Zbog pandemije izazvane Covidom 19 ,autori nagrađenih filmova su se obratili publici putem video linka.

Nagrade su primili :

Nagradu za najbolji scenario za Iranski film , INVISIBLE LINES ,umesto reditelja Mehdi Rakhshanija primio je direktor kulturnog centra Irana u Beogradu G-din Mohamad Tagi Bahtijari

Bosifest
foto: Promo

Grand Prix za najbolji film , ”Kuca-UNE MAISON” francuske rediteljke Judith Auffray, Nagrada za najbolju reziju za belgijski film Victor, reditelja Christophe Hermansa i specijalno priznanje za film LUDI TOČKOVI / MEGLIO UN GIORNO" rediteljki Elene Rebeke Karini I Ilarije Đangrande) bice prosledjeni autorima.

Direktor Bosifesta Darko Ivić izrazio je zadovoljstvo zbog uspešno održanog festivala,uprkos svim poteškoćama koje je izazvao Covid 19.Zahvalio se svima koji su učestvovali u realizaciji festivala.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track