Ešton poručila Nikoliću: Srbija je na pravom putu!

Pohvale visoke predstavnice EU

Ešton poručila Nikoliću: Srbija je na pravom putu!

Politika -
Ona je rekla da neće biti iznenađenja u decembru i da mi sigurno s pravom računamo s otpočinjanjem pregovora u kojem više neće biti odstupanja sa evropske strane, rekao je Nikolić

NJUJORK - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da mu je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton danas u Njujorku potvrdila da je Srbija "na pravom putu" i da neće biti iznenađenja iz Brisela u decembru kad se radi o početku pristupnih pregovora, dok je on ukazao na primedbe Beograda vezano za organizovanje lokalnih izbora na KiM.

"Ona je rekla da neće biti iznenađenja u decembru i da mi sigurno s pravom računamo s otpočinjanjem pregovora u kojem više neće biti odstupanja sa evropske strane", rekao je Nikolić novinarima posle današnjeg susreta s Ešton u Njujorku.

Predsednik je ukazao visokoj predstavnici EU na, kako je rekao, nelogičnosti i nepravilnosti u izbornim radnjama pre lokalnih izbora, što "dovodi u pitanje ne samo regularnost izbora nego i našu podršku (Beograda) tim izborima".

Ešton je rekla da će brzo preduzeti mere, pošto joj je predsednik Nikolić izneo primedbe koje Beograd ima na organizovanje lokalnih izbora na Kosovu, "neke o kojima ni ona nije imala informacije i dovoljno podataka".

"Ukoliko nemamo na biračkim odborima svoje članove, ukoliko nemamo člana u centralnoj izbornoj komisiji, ukoliko je od 11.000 birača koji su se do sada prijavili iz Srbije samo 200 proglašeno pravim, onda je to znak da neko opet pokušava da nas prevari", upozorio je predsednik Nikolić.

On je kazao da Srbija mnogo očekuje od tih izbora, da "konačno svoje ljude uputi na saradnju s evropskom zajednicom i celim svetom, obezbedi im legitimitet i legalitet, da mogu da iznose javno i otvoreno svoje probleme i očekuju rešenje" i da više ne budu nazivani teroristima ili paralelnim institucijama.

"Razgovor je, čini mi se, bio iskreniji i ljubazniji nego ikada do sada pošto je ona apsolutno zadovoljna onim što Srbija čini", rekao je Nikolić.

Predsednik Srbije je na svom zvaničnom Tviter nalogu objavio da mu je Ketrin Ešton rekla da se "svrstao među vodeće svetske državnike".

"Predsedniče Nikoliću vaša mudra politika svrstala Vas je među vodeće svetske državnike", rekla je Ešton.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track