ZAHUKTALO SE: Sprema se udar na Milana Beka
Foto: Marina Lopičić

Odlučan obračun s korupcijom i kriminalom

ZAHUKTALO SE: Sprema se udar na Milana Beka

Politika -
Zbog novih dokaza u istrazi o sumnjivim privatizacijama, pre svega o onoj koja se odnosi na „Luku Beograd“, biznismen će možda biti priveden

BEOGRAD - Ne vredi mu bogatstvo.Milan Beko, poznati biznismen, uskoro će biti pozvan na informativni razgovor u vezi s kupovinom i poslovanjem „Luke Beograd“, saznaje Kurir.

Stiže pozivMeđutim, kako tvrdi naš izvor, nije isključeno da Beku bude određen pritvor! Beko je već nekoliko puta bio na informativnom razgovoru u vezi s predmetom „Luka Beograd“, kompanijom koju je kupio s Miroslavom Miškovićem.- Hapšenje Petra Matijevića, Borislava Novakovića, Vojislava Gajića i njihovih saradnika samo je početak „vruće jeseni“. Pripadnici Radne grupe za ispitivanje 24 sporne privatizacije radili su punom parom celo leto, veliki broj predmeta je gotov i sada je samo pitanje dana kada će pojedinci umešani u te slučajeve biti pozvani na informativni razgovor. Prvi na listi za saslušanje je Milan Beko. On će uskoro biti pozvan na informativni razgovor, a moguće je da mu nedugo zatim bude i određen pritvor - kaže izvor Kurira i dodaje:- Beko je već bio na informativnom razgovoru u vezi s tim predmetom, mediji su o tome obaveštavali javnost. Međutim, sad kad je predmet potpuno gotov, sledi još jedno njegovo saslušanje. Moguće je da će biti lišen slobode. Ustanovljene su mahinacije prilikom kupovine te kompanije i utvrđena njegova uloga u tome.Sporne privatizacijePodsetimo, Milan Beko akter je čak tri od 24 sporne privatizacije čiju je istragu, između ostalog, zahtevala i Evropska komisija. Policija je istraživala i ulogu ovog biznismena u slučaju „C marketa“, firme koju je u okviru privatizacije kupio s Miškovićem, kao i njegovu umešanost u privatizaciju kompanije „Novosti“.

Zbog „Luke“ saslušan i MiškovićPodsetimo, vlasnik „Delta holdinga“ Miroslav Mišković i njegov sin Marko saslušani su 11. februara 2013. godine u vezi s preuzimanjem akcija „Luke Beograd“. Inspektori radne grupe UKP saslušali su u prostorijama centralnog zatvora Miroslava i Marka Miškovića.S druge strane, Milan Beko je zbog predmeta „Luka Beograd“ saslušan 29. januara 2013. godine, kad je u policiji proveo čak šest sati.- Mislim da sam nakon šest sati uspeo da objasnim policiji i Tužilaštvu sve okolnosti u vezi s preuzimanjem akcija „Luke Beograd“ i da ukažem na razloge zašto je stvaran privid o navodnim nezakonitostima u postupku sekundarne privatizacije „Luke“ - rekao je tada Beko.

Slučaj Luka Beograd- 2005. godine 40 odsto akcija „Luke Beograd“ prodato je firmi „Vorldfin“ iz Luksemburga, čiji su vlasnici Miroslav Mišković i Milan Beko, za 800 dinara po akciji. Kasnije su od malih akcionara preuzeli još 53 odsto akcija tog preduzeća- 2010. godine Savet za borbu protiv korupcije podneo je krivičnu prijavu protiv 17 osoba zbog sumnje da su tokom 2005. u nezakonitom postupku preuzimanja akcija „Luke Beograd“ državi naneli štetu od najmanje 21 milion evra- 4. juna 2013. uhapšeno je osam osoba, među kojima je i bivši ministar Predrag Bubalo, zbog sumnje da su državni paket akcija „Luke Beograd“ prodali po nižoj ceni od realne i time oštetili državu za više od 5,7 miliona evra

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track