Vučić: Zakukaće Srbija kad vidi šta je Dragan Đilas uradio!
Foto: Zorana Jeftić

Vicepremijer otvoreno o srpskoj ekonomiji

Vučić: Zakukaće Srbija kad vidi šta je Dragan Đilas uradio!

Politika -
Država je pred bankrotom u pravom smislu reči. Mere za ekonomski oporavak moraju biti teške i bolne. Neće biti smanjenja penzija, ali ćemo morati da smanjimo plate u celom javnom sektoru. Javni dug rastao geometrijskom progresijom, može se zaustaviti tek 2016. godine, rekao Vučić

BEOGRAD - Oštri rezovi.Aleksandar Vučić, prvi potpredsednik Vlade, izjavio je, gostujući u emisiji „Stav Srbije“ na TV Prva, da od penzija nema šta više da se uzme i da je zemlja upropašćenja neodgovornim ponašanjem bivših vlasti, a pred Srbijom su neizbežne mere kako bi se smanjio fiskalni deficit.- Neće biti smanjenja penzija. Ekonomske mere će biti usmerene na smanjivanje fiskalnog deficita za dva i po odsto, kao i na smanjivanje plata u javnom sektoru, kojim će biti ušteđeno između 200 i 230 miliona evra. Stoga razgovaramo i o solidarnom porezu i o ukidanju bonusa u MUP i Ministarstvu odbrane i smanjenju plata u javnom sektoru. Strašno sam ljut na tadašnje političko rukovodstvo što potrebne mere nisu preduzete još pre pet godina. Prethodna vlast je javni dug uvećala sa 40 na 60 odsto BDP. Javni dug je rastao geometrijskom progresijom i taj rast se, planiranim merama, može zaustaviti tek 2016. godine - procenio je vicepremijer, i pitao koji genije to može da reši, da li to može da reši Đilas.Vučić je govoreći o Beogradu rekao da će u narednih mesec dana biti poznati svi bilansi javnih komunalnih preduzeća u Beogradu.- E pa, od bilansa će zakukati cela Srbija, a ne samo Beograd - naglasio je Vučić.Osvrćući se na predloge MMF, Vučić je naglasio da će neki predlozi biti prihvaćeni.Rasipanje na putovanjima- Kad se govori o platama u javnom sektoru, krenućemo od političara. Navešću primer pomoćnika ministra čija je osnovna plata 120.000 dinara, veća je od ministarske, ali on prima oko 200.000 dinara. E, tih dodatnih 80.000 je problem, naravno tu su i službena putovanja, dnevnice... Od toga je bar 10 ili 20 miliona bačeno. Na sve to treba dodati 10 miliona dnevnica, pa troškove za upravne odbore od 120 miliona evra, a samo na putovanja i kafane potrošeno je ukupno 80 miliona evra - naglasio je Vučić i dodao: - Sada je osam puta manje službenih putovanja. Morao sam da vičem na sastanku Vlade jer su milioni bačeni bespotrebno, jer od nekih službenih putovanja nije bilo nikakvih rezultata. Privatni sektor radi i ne može da dobije platu, ili je niža nego u javnom sektoru koji izdržava, a to neko mora da vrati u realne tokove. Država je pred bankrotom u pravom smislu reči. Mere za ekonomski oporavak moraju biti teške, a ne populističke, i one će pogoditi između 300.000 i 500.000 ljudi. Moramo da smanjimo nivo plata u javnom sektoru i prvo ćemo krenuti od političara. Ako su to populističke mere, onda vi u Fiskalnom savetu i RRA nemojte da primate plate od 200.000 dinara, jer to privatni sektor ne može da izdrži, nego primajte bar 20-30.000 manje - rekao je Vučić.

Dragan Đilas
Dragan Đilas

Đilasov odgovorReagujući na Vučićeve reči, juče se oglasio i lider DS Dragan Đilas i izjavio da je spreman da Vučiću objasni kako da se reši zaduživanje zemlje.- Svaki Beograđanin vidi gde je otišlo 315 miliona evra, koliko smo zadužili Beograd u pet godina, ali nema čoveka u Srbiji koji može da odgovori gde su otišle četiri milijarde evra, koliko su Vučić i ova vlada zadužili Srbiju u ovih 14 meseci - rekao je Đilas u pismenoj izjavi.- Nudim Vučiću da o tome i svim ostalim temama koje pokreće, kad nasuprot njega ne sedi niko iz opozicije, razgovaramo na bilo kojoj televiziji u terminu koji on odabere - naveo je Đilas i zahvalio se vicepremijeru jer je pokrenuo temu medijskog progona njegove porodice.- Ali ne tražim zaštitu ni za mene ni za moju porodicu od napada koji traju već 12 meseci jer nisam samo ja meta napada. Tražim od svih koji imaju uticaj da se poštuju prava članova DS koji su unapred obeleženi kao kriminalci, koje hapse i drže u pritvorima, jer to uništava i njihov život i život članova njihovih porodica.

Ne utičem na pisanje medijaVučić je izjavio je da nema nikakve veze s tabloidima, optuživši DS da su oni kontrolisali sve medije dok su bili na vlasti.- Kakve ja veze imam s tabloidima? Da li ja uređujem novine? Neću da ih uređujem. Da li ja stojim iza napada na porodicu predsednika DS Dragana Đilasa? Sve najgore mislim o DS, ali sam užasnut i ogorčen napadima na Đilasovu porodicu, jer to neko kao da hoće da kaže da iza toga stojim ja - rekao je Vučić. Ne pominjući Đilasovo ime, Vučić je rekao da je lider jedne političke stranke učestvovao u vlasništvu lista Pres s jednim tajkunom i da je isti dvojac imao gotovo apsolutni uticaj na jedan strani medij.Vučić je dodao da je iznenađen jer su mediji koji su preneli intervju šefa delegacije EU u Srbiji Majkla Davenporta „kao naslov izvukli“ da bi uhapšene trebalo izvesti pred sud, a ne na naslovne strane.- Nije u tome bila suština onoga što je rekao Davenport, već da je Vlada Srbije pokrenula sistematsku i pravu borbu protiv korupcije. Interesantno je zašto to niko nije izvukao kao naslov. Ne živim u teorijama zavere, ali ništa nije slučajno. Potrebno je da se to sruši da bi se govorilo da je nešto selektivno. Potrebno je stvoriti sliku o autokratiji, diktaturi - rekao je Vučić.

Nema sukoba s Dačićem po pitanju meraVučić je izjavio da nema sukoba s premijerom Ivicom Dačićem po pitanju procene stanja u kojem se nalazi srpska ekonomija i mera neophodnih za njeno spasavanje.- D mislimo isto o svemu, bili bismo u istoj stranci. Ali da postoji bilo kakav sukob između nas dvojice, ne postoji. Lako mi je da ga kritikujem, ne može mi ništa. Ali ne mogu da ga kritikujem za nešto za šta nije kriv. On prihvata sve mere koje možemo nekako da izguramo - rekao je Vučić.

I Franko Fratini dolazi u VladuVicepremijer Vučić potvrdio je da će i bivši italijanski šef diplomatije Franko Fratini ubuduće biti jedan od njegovih savetnika. Vučić je naglasio da je Fratini kandidat za generalnog sekretara NATO i čovek s najznačajnijim vezama u Evropi i svetu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track