SNS i Vučić uživaju najveće poverenje među građanima

Istraživanje Cesida

SNS i Vučić uživaju najveće poverenje među građanima

Politika -
Za koaliciju koju predvodi SPS glasalo bi 16 odsto ispitanika, Demokratsku stranku (DS) 11 odsto, Liberalno demokratsku partiju (LDP) sedam odsto, Demokratsku stranku Srbije šest odsto, a Ujedinjene regione Srbije (URS) pet odsto

BEOGRAD - Srpska napredna stranka (SNS) uživa najveće poverenje među građanima, 42 odsto, a njen lider Aleksandar Vučić među političarima, sa 49 odsto onih koji o njemu misle pozitivno, pokazalo je danas predstavljeno istraživanje Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSID).

Prema istraživanju, rađenom u poslednjih deset dana septembra na reprezentativnom uzorku od 1.500 građana, 58 odsto ispitanika zna za koga bi glasalo, i njihovi glasovi su uzimani u obzir pri određivanju rejtinga stranaka.

Za koaliciju koju predvodi Socijalistička partija Srbije (SPS) glasalo bi 16 odsto ispitanika, Demokratsku stranku (DS) 11 odsto, Liberalno demokratsku partiju (LDP) sedam odsto, Demokratsku stranku Srbije šest odsto, a Ujedinjene regione Srbije (URS) pet odsto.

Posle Vučića, o kome 49 odsto ispitanika misli pozitivno, a 31 odsto negativno, po popularnosti sledi predsednik Srbije Tomislav Nikolić, sa 41 odsto pozitivnih i 31 odsto negativnih mišljenja, a treći je lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković - 36:40 odsto. O premijeru Ivici Dačiću pozitivno mišljenje ima 32 odsto, a negativno 45 odsto ispitanika, ministru Rasimu Ljajiću 25 odsto misli pozitivno, a 45 odsto negativno, kod lidera Demokratske stranke Dragana Đilasa taj odnos je 13:63, a predsednika LDP Čedomira Jovanovića 12:67 odsto.

Prema rečima operativnog direktora CeSID Marka Blagojevića, istraživanje je pokazalo i da je za građane ključni ekonomski lider u Vladi Vučić, što smatra 29 odsto ispitanika, a sledi, sa 10 odsto, novi ministar finansija Lazar Krstić. Podršku Vladi daje 54 odsto ispitanika, što je dva odsto više nego u istraživanju sprovedenom u julu, dok 19 odsto smatra da joj ne treba dati podršku.

Da vanredni parlamentarni izbori nisu potrebni smatra 49 odsto ispitanika, a za njihovo održavanje je 33 odsto. Na izborima bi sigurno glasalo 43 odsto građana, verovatno 21 odsto, malo verovatno 13 odsto, ne bi glasalo 14 odsto, jedan odsto bi predalo takozvani beli listić, a šest odsto je odbilo dati odgovor.Istraživanje je obuhvatilo i odnos ispitanika prema lokalnim izborima u Beogradu, a od 64 odsto njih koliko se izjasnilo da zna za koga će glasati, poverenje SNS dalo bi 33 odsto, a DS 25 odsto. Koalicija koju predvodi SPS dobila bi poverenje 15 odsto ispitanika, LDP osam odsto, a DSS sedam odsto.

Na pitanje o podršci pristupanju Evropskoj uniji 66 odsto ispitanika je odgovorilo pozitivno, a 29 odsto je protiv toga, dok je u Beogradu podrška evrointegracijama manja nego na nivou Srbije - 65,7 odsto je za, a 31,6 odsto protiv. Podršku Briselskom sporazumu o normalizaciji odnosa sa Kosovom daje 44 odsto ispitanika, protiv je 29 odsto, dok je u Beogradu protiv 33,2 odsto.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track