NAJJAČI: Naprednjaci osvajaju i Vojvodinu i Srbiju
Foto: Marina Lopičić

Šta nam govore izborni rezultati u Vrbasu

NAJJAČI: Naprednjaci osvajaju i Vojvodinu i Srbiju

Politika -
Ukoliko bi se raspisali parlamentarni i pokrajinski izbori, naprednjaci bi imali višestruko veći broj poslanika u odnosu na ostale stranke, tvrde politički analitičari

BEOGRAD - Opšti trendovi na strani naprednjaka.Rezultati lokalnih izbora u Vrbasu biće dosad najjači politički argument za ponovno otvaranje pitanje legitimiteta vojvođanske vlade, smatraju politički analitičari. Da li će, kako kažu, naprednjaci nakon ovako ubedljive pobede kroz demonstracije ili drugi oblik građanske neposlušnosti primorati vojvođansku vlast da ode - ostaje da se vidi!Međutim, eksperti se slažu da rezultati izbora u Vrbasu ne odstupaju bitno od većine istraživanja javnog mnjenja. Pri tome, kažu, rezultat SNS od 40 odsto može se uporediti s rejtingom te stranke u republici, dok su rezultati SPS (23 odsto) i DS (18 odsto) čak i bolji nego što bi to bilo na republičkom nivou. Prevedeno u brojke, to bi značilo da naprednjaci mogu da dobiju oko 101 mandat u republičkoj skupštini, socijalisti 58, a DS - 46!Pored toga, analitičari smatraju da će približavanje izbora u Beogradu i na republičkom nivou dodatno pojačati pritiske na pokrajinsku vlast kako bi izbori bili održani zajedno i o jednom trošku.- Na pokrajinske izbore ne utiču rezultati u jedinicama lokalne samouprave. Ali ne može se poreći da su rezultati izbora u Vrbasu proizvod opšteg trenda - jasno je da SNS ima najveću popularnost u Srbiji. Dodatni argument je lokalna kampanja, koja je uspela da motiviše građane da u velikom broju izađu na izbore - kaže za Kurir politički analitičar Dejan Vuk Stanković.Pored SNS, ocenjuje on, svaka stranka pojedinačno prošla je na ovim izborima u skladu sa svojim rejtingom na republičkom nivou. Pri tome su, kako kaže, DS i SPS nešto jači nego na republičkom nivou, dok LDP, DSS i URS nisu prešli cenzus, a teško je zamisliti da će se to dogoditi i na parlamentarnim izborima.Dragomir Anđelković, politički analitičar, kaže da se mogu praviti paralele s republičkim nivoom zato što Vrbas nije tradicionalno uporište SNS, a na prošlim izborima DS je osvojio ubedljivu pobedu.- Ako je ovde SNS dobio 40 odsto, može se očekivati i bolji rezultat na republičkom nivou. Ali teško je na osnovu lokalnih izbora zaključiti da li će DSS, LDP i URS preći cenzus na republičkom nivou. Uopšte, ukrupnjavanje političke scene je teško moguće - ocenjuje Anđelković.On ističe da su izbori u Vrbasu razbili mit o asimetričnom slabljenju DS, prema kojem je Bojan Pajtić daleko snažniji u Vojvodini nego što je to Dragan Đilas u Srbiji.

Jak argument za smenu PajtićaBranko Radun, politički analitičar, smatra da lokalni izbori u Vrbasu generalno ukazuju na nov odnos snaga u Vojvodini, prema kojem je na prvom mestu SNS, a ispod DS ili SPS, zavisno od opštine.- To je jak argument u prilog zahtevu za raspisivanje vanrednih pokrajinskih izbora, ali ne znači da će do toga i doći, jer Pajtić ne želi da se odrekne svojih pozicija - kaže on.Radun, međutim, očekuje da će doći do ukrupnjavanja političke scene. Stranke će se, kako ocenjuje, grupisati u nekoliko centara, a indikator da će do toga doći je i saradnja LDP i DS.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track