JOSIPOVIĆ KOPIRAO VUČIĆA: Držao ruke u obliku piramide!

I Hrvati se pomamili za popularnim gestom

JOSIPOVIĆ KOPIRAO VUČIĆA: Držao ruke u obliku piramide!

Politika -
Hrvatski predsednik tokom susreta s Nikolićem "prepisao" ovaj položaj, što je zaštitni znak srpskog vicepremijera. Po ovom držanju ruku poznati i Merkelova, Sarkozi...

BEOGRAD - Nije mnogo originalan.Predsednik Hrvatske Ivo Josipović, koji je dva dana bio u zvaničnoj poseti Srbiji, iznenadio je sve kada je tokom govora držao ruke u obliku piramide, što je zaštitni znak prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića. Da li je Josipović „prepisao“ ovaj položaj ruku od Vučića ili od nekog od aktuelnih ili bivših svetskih lidera, tek piramida - dlanovi razdvojeni, vrhovi svih deset prstiju se dodiruju - znak je samouverenosti i preciznosti.I dok je u Srbiji Vučić prepoznatljiv po ovom položaju ruku, u svetu su to nemačka kancelarka Angela Merkel, bivši francuski predsednik Nikola Sarkozi, bivši direktor MMF Dominik Stros-Kan... Identičan položaj ruku u svojim nastupima često koristi i ambasador SAD u Beogradu Majkl Kirbi. A pomama za piramidom proširila se i po srpskoj političkoj sceni, a naročito među onima kojima je Vučić uzor.Prema rečima Dobrivoja Stanojevića, profesora stilistike i retorike na FPN, kaže da postoji razlika između visoke i niske piramide.- Kad osoba drži ruke u obliku visoke piramide, time poručuje da ima dobre ideje, uverena je da ima najbolje rešenje. Kad osoba drži ruke u položaju niske piramide, prsti su spušteni dole, time poručuje da je koncentrisana i da smišlja neki dobar potez - kaže Stanojević i dodaje da je držanje ruke u obliku piramide takođe i naučen potez.- Tako da je to igra, ko će tu koga da nadmudri... To je sad i manir, ljudi se prihvataju toga. Razmišljaju o tome kako jedni druge da prevare, a zna se ko obično gubi - navodi Stanojević.

Merkelova: Ruke u piramidu i ne bole leđa!Nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je nedavno u jednom intervjuu da spontano sklapa ruke u piramidu jer na taj način ima pravilno držanje leđa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track