Vučić: Dogovorom za bolju Srbiju!
Foto: Nemanja Pančić

Saradnja svih političkih opcija za spas zemlje u teškim vremenima

Vučić: Dogovorom za bolju Srbiju!

Politika -
Vicepremijer poziva lidere svih stranaka da s njim razgovaraju o budućnosti Srbije, iznesu primedbe na rad Vlade ili svoje predloge i planove

BEOGRAD - Poziv na ujedinjenje!Sastanak vicepremijera Aleksandra Vučića i lidera LDP Čedomira Jovanovića održan je juče iza zatvorenih vrata u Vladi Srbije. Vučić će, kako je najavljeno, pozvati i lidere drugih stranaka koji žele da razgovaraju o budućnosti Srbije da iznesu primedbe na rad Vlade ili predloge i planove za prosperitet Srbije i bolji život njenih građana.Čeda traži izbore Jovanović je, nakon sastanka s Vučićem, izjavio da je ključna poruka sastanka da je neophodno raspisati izbore odmah nakon otvaranja pregovora sa EU. On je dodao da je njihov razgovor pokazatelj da do saradnje političkih opcija u Srbiji treba da dođe kroz razgovore, a ne „dobacivanjem u TV duelima“. Raspisivanje izbora, rekao je, očekuje krajem ove ili početkom naredne godine. S Vučićem je, kako je rekao, razgovarao o ekonomskim problemima u zemlji.- Razgovor s Vučićem je potvrda da su svi u Srbiji u istom čamcu i da političke stranke moraju da sarađuju kako bi se dogovorile o elementarnim političkim pitanjima - rekao je Jovanović.I predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović poručio je da je Srbija važnija od svih partijskih prepirki i pozvao sve bitne činioce na političkoj sceni Srbije da ostave sujetu po strani i uključe se u razgovore koje je inicirao prvi potpredsednik Vlade. On smatra da su razgovori o budućnosti koje je zahtevao Vučić „lekoviti“ i da pokazuju da je on „odgovoran i svestan situacije da mnogo toga važnog leži u njegovim rukama“. S njim se slaže i zamenik šefa poslaničke grupe SPS Đorđe Milićević, ali kaže da u tome ne vidi takvu želju i konstruktivan pristup opozicije.URS čeka pozivZamenica poslaničke grupe URS Suzana Grubješić rekla je da i oni očekuju poziv na razgovor s prvim potpredsednikom Vlade i da će se rado odazvati tom pozivu. Svrha razgovora je, kako kaže, preko potreban dijalog vlasti i opozicije kako bi se napravio konsenzus o mnogim državnim pitanjima. I poslanik PUPS Momo Čolaković rekao je da ta stranka podržava razgovore Vučića s predstavnicima političkih stranaka o budućnosti Srbije.Oni koji ne podržavaju Vučićevu ideju o konsenzusu su lider DS Dragan Đilas i potpredsednik DSS Slobodan Samardžić. Đilas kaže da ne razume u kom svojstvu bi ga Vučić pozvao na razgovor. On je dodao da će se DS uvek odazvati pozivima koje upute predsednik ili premijer, ali da prethodno mora „da shvati suštinu poziva“. Samardžić je izjavio da se ta stranka neće odazvati pozivu ukoliko ga dobije.

Jovanović: Razgovor s Vučićem je potvrda da su svi u Srbiji u istom čamcu
Jovanović: Razgovor s Vučićem je potvrda da su svi u Srbiji u istom čamcu

Vučićev potez dobar i odgovoranPolitički analitičar Dragomir Anđelković kaže da je ideja o konsenzusu dobra.- Srbiji jeste potreban nacionalni koncenzus oko ekonomskih reformi i zbog toga je Vučićev poziv dobar i odgovoran potez. Nema ničeg neobičnog u pozivu na razgovor šefa najjače stranke drugim političkim strankama. Pogotovo u okolnostima kada zemlji predstoji ozbiljna i dugotrajna realizacija programa ekonomske stabilizacije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track