Pusić: Pitanje nestalih, pa povlačenje tužbe protiv Srbije

Poručila

Pusić: Pitanje nestalih, pa povlačenje tužbe protiv Srbije

Politika -
Ona je istakla da Hrvatska nema interesa da koči Srbiju u procesu evropskih integracija, navodeći da će sporna pitanja biti rešavana bilateralno

BEOGRAD - Šefica hrvatske diplomatije Vesna Pusić izjavila je da su preduslovi da Hrvatska počne da razmišlja o razgovorima o povlačenju tužbe za genocid protiv Srbije da dve države reše pitanja nestalih osoba, povratak umetnina i suđenje za ratne zločine.

"One (međusobne tužbe) su svakako najveće opterećenje, jer je to tema iz prošlosti koja uključuje ljudske sudbine, naročito kada se radi o nestalima. Volela bih kada bismo to uspeli da rešimo, jer bismo napravili politički odgovoran potez", rekla je Pusić.

Na pitanje da li će ćirilica opstati u Vukovaru, ona je odgovorila da je "već opstala".

"Hrvatska vlada je vrlo jasno stala iza tog prava i sprovođenja zakona, a premijer je otišao i razgovarao s građanima, razumevajući njihove često opravdane frustracije. Da su, ekonomski, bolja i lakša vremena, te bi teme imale manji emotivni naboj", ocenila je Pusić.

Ona je istakla da Hrvatska nema interesa da koči Srbiju u procesu evropskih integracija, navodeći da će sporna pitanja biti rešavana bilateralno.

Povodom zahteva Nemačke i Britanije da pitanje Kosova bude otvoreno među prvim poglavljima pristupnih pregovora sa Srbijom, Pusić je kazala da "Kosovo nije najvažnija tema... ali da jeste neobično važna, zato što normalizacija odnosa znači i stabilizovanje regiona, za šta smo mi veoma zainteresovani".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track