Najnovije vesti

Kacin za početak pregovora sa Srbijom već u decembru

Predstavljen godišnji izveštaj

Kacin za početak pregovora sa Srbijom već u decembru

Politika
U izveštaju se vlasti u Beogradu pohvaljuju za napredak u normalizaciji odnosa sa Prištinom, kao i zbog unutrašnjih reformi, pogotovo u pravosuđu i borbi protiv organizovanog kriminala

STRAZBUR – Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin predstavio je danas pred Spoljnopolitičkim komitetom EP godišnji izveštaj o Srbiji i založio se da pregovori o pridruživanju Evropskoj uniji počnu već u decembru.

“Međuvladinu konferenciju EU-Srbija treba održati u decembru ove godine, kako bi se ostvario napredak u evropskim integracijama Srbije”, rekao je Kacin na sednici Komiteta u Strazburu.

U Kacinovom izveštaju vlasti u Beogradu se pohvaljuju zbog napretka u normalizaciji odnosa sa Prištinom, kao i zbog unutrašnjih reformi, pogotovo u pravosuđu i borbi protiv organizovanog kriminala.

Izvestilac je istovremeno upozorio da se ne smeju zanemariti drugi izazovi, pa je tako oštro kritikovao odluku vlasti da ne dozvole održavanje Parade ponosa u Beogradu u septembru.“Vladavina prava i zaštita prava manjina, uključujući LGBT populaciju, su u srcu procesa pridruživanja”, poručio je Kacin.

Kacin je pozdravio to što je počes skrininga otpočeo poglavljima 23 i 24, koje se tiču pravosuđa, bezbednosti i vladavine prava i naglasio ozbiljnost izazova sa kojima će se Srbija suočavati u novoj fazi odnosa sa EU.“Vlasti moraju da krenu sa primenom Medijske strategije “, rekao je izvestilac i dodao da što pre treba rešiti problem finansiranja javnog servisa, te da reklamiranje državnih preduzeća ne bi smelo da se zloupotrebljava kao sredstvo pritiska na nezavisnost medija.

Na kraju, Kacin se osvrnuo na teško stanje u privredi, pogotovo kad je reč o nezaposlenosti, I ukazao da novi paket Vladinih mera uživa podršku Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke.

Komitet za spoljnu politiku EP će u novembru održati još jednu raspravu o Kacinovom izveštaju, nakon čega će finalna verzija u januaru biti ponuđena poslanicima na usvajanje u vidu rezolucije.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...