Najnovije vesti

Vučić: Srbija gradi fabriku aviona!
Foto: Fonet

Prvi potpredsednik Vlade Srbije najavio epohalnu investiciju

Vučić: Srbija gradi fabriku aviona!

Politika
00:00h
Vicepremijer nakon sastanka s predstavnicima kompanije „Mubadala“ otkrio da će u Zemunu biti izgrađena fabrika avio-komponenata za „boing“ i „erbas“, koja bi trebalo da zaposli oko 600 ljudi

ABU DABI - Posao decenije!Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da očekuje da će u naredne četiri sedmice biti završeni pregovori s kompanijom „Mubadala“ o izgradnji fabrike avionskih komponenata u Srbiji.Nova radna mesta- Reč je o fabrici avio-komponenata za „boing“ i „erbas“, koja bi trebalo da zaposli negde oko 600 ljudi. Mislim da smo našli mesto u Zemunu zato što je njima važno da bude blizu aerodroma. To je ključni razlog, inače bismo dali zemljište u nekom manje razvijenom mestu i manje razvijenom delu Srbije - rekao je on u Abu Dabiju.Vučić je tokom boravka razgovarao i s prestolonaslednikom UAE Muhamedom bin Zajedom i predstavnicima kompanije „Mubadala“, koji bi u Srbiji gradili fabriku čipova.Kako je istakao, Srbija će obezbediti sve tehničke uslove koje zahteva budući investitor.Pregovori u toku- Pregovori su u toku. Ti pregovori neće biti laki, ali oni takođe žele zdrav biznis. Ne razumemo se u opremu, ali možemo da obezbedimo zemlju, infrastrukturu... Sve što je skopčano za visoku tehnologiju, to ćemo njima da prepustimo i da učimo - naveo je Vučić.Vučić se nada da bi Srbija do 2020. mogla da bude regionalni lider u ekonomiji. Osvrnuvši se na kompaniju „Er Srbija“, rekao je da je ona već praktično udvostručila prihode JAT, čemu su znatno doprineli i mladi ljudi iz Srbije koji se obučavaju u „Itihadu“.Obuka u Emiratima- To izgleda neverovatno, mi nemamo te uslove. A imamo ovde 78 mladih momaka i devojaka koji uče, koji nešto znaju i koji će to znanje da prenesu. To je za nas velika stvar i mnogo toga mora da se popravi. Važno je za Srbiju što će njeni kadrovi završavati obuku u kompanijama kao što je „Itihad“ - rekao je Vučić.On je naglasio i da bi ulaganje kompanije „El Ravafed“ iz UAE u srpsku poljoprivredu bilo od velikog značaja, naročito zato što je budžet poljoprivrede godinama prilično skroman. Vučić je najavio da je „El Ravafed“ zainteresovana za kupovinu kompanija u restrukturiranju s gubicima od 16,6 miliona evra, u koje bi uložili novac u izgradnju staklenika i hladnjača.Vučić je tokom boravka u Emiratima predložio i saradnju između Ministarstava unutrašnjih poslova Srbije i UAE radi bolje kontrole granica, sprečavanja ilegalne trgovine i kriminala. Prema Vučićevim rečima, tokom posete je bilo govora i o mogućem zakupu i kupovini stečajnih firmi u Srbiji da bi kroz navodnjavanje, hladnjače i prerađivačke pogone firme iz UAE mogle da ulažu u našu zemlju.

Srpskoj poljoprivredi treba strateški partnerNenad Budimović, sekretar Udruženja za poljoprivredu, prehrambenu i duvansku industriju i vodoprivredu, kaže za Kurir da bi ulaganje kompanija iz UAE u srpsku poljoprivredu i prehrambenu industriju bilo od velikog značaja.- Imamo kompanije koje rade i kojima je potreban strateški partner da premoste lošu ekonomsku situaciju. Podatak da je tržištu EU u naredne četiri godine potrebno oko 350.000 tona junećeg mesa, a da smo mi izvezli 2012. svega oko 600 tona dovoljno govori o tome koliko bi ova proizvodnja bila značajna i za srpske farmere i za potencijalne finansijere iz UAE - kaže Budimović.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...