Dačić i Hejg: Nova faza odnosa Srbije i Velike Britanije

Premijer Srbije u poseti Londonu

Dačić i Hejg: Nova faza odnosa Srbije i Velike Britanije

Politika -
Britanci žele što intenzivnije bilateralne kontakte, razvoj političkih, ekonomskih, kulturnih odnosa, kao i da nivo naših komunikacija bude i viši i češći, rekao je Dačić

LONDON - Premijer Srbije Ivica Dačić dvodnevnu posetu Velikoj Britaniji e započeo razgovorom sa britanskim šefom diplomatije Vilijamom Hejgom, koji je posle susreta izrazio nadu da će Srbija započeti pregovore sa EU u januaru 2014. godine, ocenivši da je ostvarila napredak u implemenaciji Briselskog sporazuma.

Hejg je pozdravio napredak koji je Srbija ostvarila u implementaciji sporazuma postignutog u okviru dijaloga Beograda i Prištine uz posredovanje EU i ohrabrio dalji pozitivan angažman u predstojećim mesecima, uključujući podršku lokalnim izborima na Kosovu i dalju implementaciju sporazuma postignutog u dijalogu.

"Na osnovu ovog daljeg napretka, nadam se da će Srbija u januaru 2014. godine započeti pregovore o pristupanju Evropskoj uniji", rekao je Hejg.

Šef britanske diplomatije je poručio da je "normalizacija dugoročan proces" i da je važno je da se ona nastavi i tokom pristupnih pregovora Srbije.

Dačić je posle sastanka sa Hejgom izjavio da Velika Britanija podržava evropski put Srbije i da London i Berlin ne žele da postavljaju nove uslove Srbiji.

"Hejg mi je rekao da Velika Britanija naravno podržava evropski put Srbije, da on smatra da je to tehničko pitanje verifikacije odluke Evropskog saveta koji u decembru treba da usledi, vezano za datum održavanja prve međuvladine konferencije", rekao je Dačić novinarima posle razgovora sa Hejgom.

Hejg je kazao da "Nemačka i Velika Britanija ne žele da postavljaju neke nove uslove, već žele da jednostavno budu sigurni da će Srbija implementirati sve ono što je dogovoreno Briselskim sporazumom", naveo je Dačić.

Premijer Srbije je u razgovoru ukazao na to da bi bilo kontraproduktivno ako bi se dodatno komplikovala pozicija oko pregovaračkog okvira i da bi zvanično otvaranje tehničkih pregovora najkasnije do kraja januara bilo veliki podstrek i za sprovođenje Briselskog sporazuma, ali i za sveukupno sprovođenje reformi u Srbiji.

Prema rečima premijera, zajednička ocena današnjeg sastanka je konstatacija ministarstva spoljnih poslova Velike Britanije da su odnosi između Srbije i Velike Britanije ušli u jednu novu fazu.

"Oni žele što intenzivnije bilateralne kontakte, razvoj političkih, ekonomskih, kulturnih odnosa, kao i da nivo naših komunikacija bude i viši i češći", rekao je Dačić, ističući da bi za takav nivo strateškog partnerstva bilo veoma važno da britanski premijer dođe u Srbiju.

Dačić je potom na skupu u Četam haus naglasio da je glavni prioritet Vlade na čijem je čelu da Srbija počne da živi "kao sav normalni svet" i da je za to nužno da se i sami Srbi promene.

On je, u okviru debate na temu "Budućnost Srbije u Evropi" u vodećem međunarodnom institutu, podsetio da je Srbija pre stotinak godina već bila deo Evrope, "evropski heroj, pobednik u velikom ratu, poštovana i čak i slavljena", da je potom iščezla i da ju je zamenila Jugoslavija, koja se i sama raspala 1990-ih godina, posle čega se Srbija ponovo pojavila.

Dačić je kazao da je Srbiji potrebna podrška da što pre počne pregovore sa EU, jer je to, kako je naglasio, najbolja podrška Briselskom sporazumu.

Premijer je rekao da Velika Britanija podržava evropski put Srbije i da su odnosi dve zemlje ušli u novu fazu.

On je istakao da je ministar inostranih poslova Velike Britanije Hejg tokom današnjeg susreta bio fasciniran što je od od njihovog poslednjeg sastanka, u avgustu prošle godine u Beogradu, ono što mu je tada rekao, Srbija sve ispunila.

Dačić je ukazao na to da problema ima u implementaciji Briselskog sporazuma, ali da ne treba pritiskati srpsku stranu, već Prištinu, jer je, kako je rekao, nama u interesu da se dogovoreno i sprovede.

Srpski premijer se u Londonu sastao sa predsednikom Srpsko-britanske privredne komore ser Polom Džadžom.

Dačić je ocenio da je njegova poseta Britaniji izuzetno važna, kao što je važna i uloga koju u predstavljanju Srbije i ubeđivanju investitora da je ona pravo mesto za njih, ima Komora na čelu sa uvaženim ser Džadžom.

"Nadam se, pri tom, da je ovo samo početak, i da ćemo, u danima i godinama koje slede, imati mnogo razloga i da se sastajemo i proslavljamo rezultate uspešne saradnje i uspešno sklopljenih poslova", rekao je premijer Srbije.

Sve drugo osim uspeha jednostavno nije dozvoljeno, kazao je Dačić tokom susreta na kome su bili i ministri privrede Saša Radulović i saobraćaja Aleksandar Antić.

Premijer Dačić će u utorak u Londonu govoriti na otvaranju Londonske berze, a potom otvoriti prvi "Investicioni dan Srbije" koji organizuje Britansko-srpska privredna komora, gde će predstaviti povoljnosti koje Srbija nudi stranim investitorima.

Na skupu, čiji je domaćin Vlada Srbije, govoriće i ministri finansija i privrede Lazar Krstić i Saša Radulović, savetnik u Vladi Srbije Alfred Guzenbauer i zamenik generalnog sekretara Evropske banke za obnovu i razvoj Milica Delević.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track