Najnovije vesti

Krstimir Pantić za ponavljanje izbora na severu Kosmeta
Foto: Zoran šaponjić

Dan posle nasilja

Krstimir Pantić za ponavljanje izbora na severu Kosmeta

Politika
On smatra da novo glasanje ne treba organizovati pre nego što država i vlada Srbije ponovo ne uspostave red i zakon na severu Kosova

BRISEL - Evropska televizijska mreža Juronjuz javila je da su "ekstremisti iz srpskih redova" izazvali nerede i nasilje na jučerašnjim izborima na severu Kosova i prenela zahtev "kandidata srpske liste koju podržava Beograd" Krstimira Pantića da međunarodna zajednica poništi izbore i što pre organizuje nove.

Juronjuz u izveštaju daje vidan prostor izjavi Pantića da te izbore "međutim ne treba organizovati pre nego što država i vlada Srbije ponovo ne uspostave red i zakon" na severu Kosova. Evropska TV mreža kaže da je Pantić i sam bio napadnut, "dok je izborni postupak prekinut i ne zna se da li će moći da se nastavi".

O nasilju, neredima i prekidu izbornog postupka na severu Kosova javljaju i vodeći francuski listovi Figaro, Mond i Liberasion, koji u autorskom osvrtu ocenjuje da se "test normalizacije, željen od Evropske unije, sudario s otporom Srba na severu".

Liberasion napominje da su prvi put posle intervencije NATO-a 1999. na Kosovu na izborima glasali i Albanci i Srbi, jer je Beograd ohrabio Srbe da glasaju, ali je "izborni proces prekinut i moguće je da njegov rezultat otud ne bude priznat".

Mond i Figaro uglavnom prenose izveštaje agencije Frans pres i smatraju da "vrlo slab odziv u srpskim sredinama dovodi u pitanje doseg tih izbora, smatranih testom za primenu sporazuma o sređivanju odnosa Beograd-Priština".
Takođe se navodi da su "u severnom delu Kosovske Mitrovice maskirani ekstremisti upali u izborne prostorije, napali zadužene za biračkoo mesto i glasače, a takođe uništili glasačke kutije i pobegli".
Figaro i Mond prenose izjavu srpskog kandidata Olivera Ivanovića koji ukazuje na to da su slični neredi izazvani i na drugim izbornim mestima i naglašavaju da je "jasno da su izbori u Mitrovici propali i da će besumnje biti proglašeni nevažećim".

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...