Čanak i Petrović o decentralizaciji: Srbiju podeliti na tri regiona!
Foto: Kurir

Isti stav

Čanak i Petrović o decentralizaciji: Srbiju podeliti na tri regiona!

Politika -
Podela na tri regiona Vojvodina, Beograd i preostali deo Srbije omogućila bi uspostavljanje političke ravnoteže u zemlji, saopštio LSV

NOVI SAD - Lideri Lige socijaldemokrata Vojvodine i pokreta Zajedno za Srbiju, Nenad Čanak i Dušan Petrović, razgovarali su u Novom Sadu o širokom spektru pitanja, uključujući i regionalizaciju i decentralizaciju.

Nakon sastanka, predsednik Zajedno za Srbiju Dušan Petrović je ocenio da je vreme da se otvori ozbiljna raspravu o tome kako je ustrojen naš politički i ustavni sistem i šta bi za Srbiju bilo najcelishodnije, a da i LSV ima isti stav. Petrović je naveo da se Zajedno za Srbiju zalaže za regionalnu državu i da regioni budu najviši iskaz samouprave. On je ocenio da bi podela na tri regiona Vojvodina, Beograd i preostali deo Srbije omogućila uspostavljanje političke ravnoteže u zemlji, saopštio je LSV.

Petrović je rekao da bi zdravstvo, prosveta, kultura i sport, trebalo da budu nadležnosti regiona, "dok bi u nadležnosti države trebalo da budu bezbednost, pravosuđe, spoljna i monetarna politika" i da da bi Srbija na taj način bila snažna zemlja. Čanak je izrazio zadovoljstvo sastankom, "ukazavši da Srbija treba da bude decentralizovana da bi bila demokratska", navodi se u saopštenju.

Nadam se da će nam razgovori sa Petrovićem i svim našim saradnicima "osvetlili i trenutak u kom se Srbija nalazi, kao i puteve da se iz tog trenutka izađe", rekao je Čanak. On je ponovio da LSV neće više nikome dati blanko podršku i da će razgovarati sa svima, navodi se u saospstenju.

"Razgovaraćemo o onome šta oni nude kao boljitak građanima Vojvodine i cele Srbije i ko bude dovoljno ubedljiv u svojoj nameri da nešto zaista promeni, dobiće našu političku podršku", rekao je Čanak.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track